Zapraszam na pyszny sernik na zimno z owocową galaretką. Sernik na zimno czyli sernik bez pieczenia zawsze się uda. Sernik chłodzi i orzeźwia. Jest lekki i puszysty, konsystencją przypomina ptasie mleczko. Dodatek ubitej śmietanki sprawia, że sernik jest delikatny. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam twarożku z jogurtem przez co ciasto jest lekko kwaskowate. Sernik na zimno udekorowałam galaretką. Jak zwykle przyrządziłam galaretkę po domowemu. Szkoda psuć tak pyszny sernik sztuczną galaretką. To nic trudnego zrobić owocową galaretkę. Wystarczy porcja owoców i żelatyna.
Sernik na zimno
Składniki:
Spód do sernika
250 g mąki
90 g cukru
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
Masa serowa
250 ml śmietanki
250 g kremowego twarożku
2 żółtka
250 ml mleka
5 listków żelatyny
150 g cukru
1 łyżeczka waniliowej pasty
Owocowa galaretka
500 g mrożonej mieszanki owocowej
8 listków żelatyny
200 ml wody
100 g cukru
Przygotuj spód do sernika. Zimne masło posiekaj z mąką, cukrem. Kiedy zaczną się tworzyć okruchy dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki an pół godziny. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 26 cm. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód i ostudź.
Przygotuj masę serową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Mleko, cukier, żółtka i wanilię wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, nie gotuj! Odciśnij żelatynę z wody i dodaj do gorącego mleka. Zamieszaj do rozpuszczenia żelatyny, przykryj pokrywką i odstaw do ostudzenia. Kiedy mleko ostygnie i zacznie się ścinać ubij lekko śmietankę. Dodaj twarożek i ubijaj przez 2 minuty. Wlej mleczną mieszankę cały czas miksując. Kruchy spód do tortu obtocz metalowym pierścieniem rozciągniętym do średnicy placka. Mój pierścień do ciasta jest ze stali nierdzewnej, wysoki 7 cm o średnicy od 18 cm do 30 cm. Wylej ścinającą się masę serową na spód, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Namocz żelatynę do galaretki podobnie jak do masy serowej. W międzyczasie wsyp mrożone owoce do garnka. Wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Gotuj przez pięć minut. Zdejmij z kuchni, odciśnij z wody żelatynę i dodaj do owocowej mieszanki. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie się ścinać wylej ją na spód schłodzonego sernika. Najlepiej robić to dużą łyżką aby równomiernie rozprowadzić owoce. Wstaw sernik do lodówki na dwie godziny lub na noc. Pokrój sernik na kawałki.
Sernik na zimno należy przechowywać w lodówce. Ciasto jest słodkie ale nie przesadnie. Kruchy spód do ciasta można upiec wcześniej.
6 komentarzy
przepysznie wygląda! uwielbiam serniki na zimno
Ja też! Są to lekkie ciasta
Jeśli chodzi o serniki na zimno to jestem zawsze na tak :) Pięknie wygląda. Pozdrawiam!
Sernik na zimno to nasz ulubiony deser latem :D Uwielbiamy :)
Sernik i owoce! Uwielbiam
Japp!