Jak wykorzystać resztki dyniowego musu?

Zostało mi trochę dyniowego musu, więc postanowiłam wykorzystać go na marmurkowy sernik dyniowy. Sernik dyniowy to sernik o cudownym kolorze i smaku. Lubię kombinować z wypiekami. Nawet moje wypieki powstają z resztek. W tym przepisie wykorzystałam resztki kruchego ciasta czekoladowego i białego. Przyrządzając słodkie tarty odcinam brzegi ciasta i mrożę. Czasami uzbiera mi się sporo takich resztek ciast, które akurat wystarczą na spód sernika.

Jak piec sernik?

Osobiście pieczenie sernika nie sprawia mi problemu. Ponieważ nie zawsze mogę trafić w Szwecji na ser z wiaderka, piekę często sernik z kremowych serków. Są one jednak nieco bardziej wodniste. Oczywiście mogę dodać trochę więcej skrobi, ale innym sposobem jest równie odcedzanie sera. Cały ser na sernik wyjmuję na durszlak i pozostawiam na noc w lodówce. Serek wtedy niemalże konsystencją przypomina ser na sernik, jest bardziej kompaktowy i nie podchodzi wodą.

Serniki najlepiej piec w niskiej temperaturze i dłużej. Wtedy sernik się nie zrumieni i jest płaski. Kilka razy wypróbowałam piec sernik w kąpieli wodnej, ale przyznam, że pieczenie w niskiej temperaturze i dłużej spełnia tą samą funkcję.

Sernik powinien stygnąć w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dotyczy to głównie wysokich serników, aby nie opadły. Niskie serniki można wyjąć od razu z piekarnika.

Sernik trzeba dobrze schłodzić przed podaniem. Wtedy lepiej się kroi, a i smakuje wybornie. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

marmurkowysernikidyniowy_przepis_codojedzenia

Prosty przepis na sernik zadowoli każdą domową gospodynię. Marmurkowy sernik dyniowy jest właśnie takim wypiekiem. Jeśli lubicie serniki  to bardzo polecam to ciasto. Często piekę sernik dla gości i koleżanek z pracy, a ten zrobił furorę! Na ogół wypiekam serniki na kremowych serkach jak Philadelphia, ale też używam zmielonego sera wiaderkowego.

Czy mam ulubiony sernik? Lubię wszystkie, zarówno te tradycyjne wypieki, jak i sernik gotowany, czy sernik bez pieczenia.

sernik_prostyprzepis_dynia_blog_codojedzenia

Marmurkowy sernik dyniowy

16 kawałków, prostokątna foremka o wymiarach 20 cm x 30 cm

Składniki:

800 g kremowego serka typu philadelphia lub łaciate

4 jajka

100 g greckiego jogurtu

1½  łyżki skrobi kukurydzianej

250 g cukru

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

250 g dyniowego musu, u mnie z hokkaido

2 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru w proszku

 Spód do sernika

100 g masła

180 g pszennej mąki

100 g cukru

1 żółtko

Lukier cytrynowy

100 g cukru pudru

2 – 2½ łyżki soku z cytryny

30 g włoskich orzechów

sernik_dynia_smacznie_codojedzenia_przepis

Zacznij od przygotowania kruchego spodu do sernika. Jeśli masz resztki kruchych ciast w zamrażalce to możesz z powodzeniem wykorzystać je w tym przepisie. W przeciwnym razie przygotuj kruche ciasto na spód. Posiekaj zimne masło z mąką i cukrem. Kiedy utworzy się kruszonka, dodaj jajko i połącz składniki. Nie zagniataj, tylko zarabiaj ciasto do połączenia. Wtedy będzie idealnie kruche. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj schłodzone ciasto w prostokąt i wyłóż nim dno formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.

Składniki na masę serową powinny w być w pokojowej temperaturze. Do misy miksera włóż serki, jogurt, cukier, skrobię kukurydzianą, wanilię i jajka. Krótko zmiksuj do połączenia. Odbierz szklankę masy sery i wymieszaj z dyniowym musem, cynamonem i imbirem.

Na podpieczony spód wylej białą masę serową.  Następnie zrób kleksy z masy dyniowej i lekko przemieszaj, tak aby powstał wzór marmurkowy. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Obniż temperaturę do 160ºC i piecz przez około 75 minut. Sprawdź czy ciasto się rusza na środku. Jeśli nie to znaczy, że jest upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.

Ukręć lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polukruj ciasto i udekoruj pokruszonymi orzechami. Pokrój na 16 kawałków. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *