Sernik brzoskwiniowy z kruszonką, puszysty i orzeźwiający. Typowo letni sernik z sezonowymi owocami. Odwiedzając najbliższy stragan zauważyłam brzoskwinie. Od razu wpadł mi do głowy pomysł na sernik z brzoskwiniami. Upiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami.
Sernik brzoskwiniowy
Składniki:
okrągła forma o średnicy 26/28 cm
Kruche ciasto
225 g pszennej mąki
150 g zimnego masła
75 cukru
2 żółtka
szczypta soli
Masa serowa
500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka
180 g cukru
2 łyżki skrobii kukurydzianej
1 jajko
125 g masła, miękkiego
Dodatkowo
600 g świeżych brzoskwiń
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko cały czas miksując. Dodaj ser i zmiksuj krótko. Na koniec dodaj skrobię i również zmiksuj krótko.
Nastaw piekarnik na 160ºC. Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Większą i mniejszą. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią dno formy. Nakłuj spód widelcem. Na wierch wylej masę serową. Brzoskwinie pokrój w ósemki i ułóż na masie lekko dociskając. Powinny się lekko zanurzyć. Resztę ciasto pokrusz na brzoskwinie. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez około 40 minut. Wyjmij i dobrze ostudź przed krojeniem.
10 komentarzy
Wspaniały serniczek, zabieram sobie duży kawałek do kawki :-)
A proszę!
Wygląda cudownie :) Piękny w przekroju :)
O, dziękuję!
Pyszna klasyka:)
Pysznie wygląda :)
Pysznie wygląda! :)
Wspaniałe ciasto :)
Było!
świetny sernik