Dawno nie piekłam sernika, a przecież to moje ulubione ciasto. Dzisiaj przedstawiam wam bardzo prosty przepis na sernik z rodzynkami i rumem. Lubię bardzo kremowe serniki i ten nie jest wyjątkiem.
Spód do sernika zrobiłam jak zwykle z ciastek digestive, które również użyłam do sernika dulce de leche. Tutaj jednak spód do sernika wzbogaciłam o orzechy pekan, które baaaardzo lubię. Sami rozumiecie już jak prosty jest przepis na ten sernik, jeśli spód jest tak łatwy do zrobienia.
Rodzynki i rum to super połączenie, które wypróbowałam tym razem w serniku. O dziwo, dzisiaj moje dzieci nie wydłubywały rodzynek, pewnie dlatego, że przeszły rumem…
Przepis na sernik, prosty i smaczny
Składniki:
Masa serowa
- 700 g twarogu na sernik
- 300 ml greckiego, gęstego jogurtu
- 250 ml cukru
- 3 jajka
- 200 ml rodzynek, zielonych
- 50 ml ciemnego rumu
- 1 łyżka mąki, czubata
- 1 łyżeczka cynamonu
Spód do sernika
- 130 g ciastek digestive
- 100 ml orzechów pekan
- 90 g masła, stopionego
Wykonanie:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Ciastka, orzechy i masło zmiksuj na jednolitą masę i wyłóż nią dno foremki.
- Ubij jajka z cukrem. Podczas ubijania dodaj rum, a następnie ser, jogurt i rodzynki. Wyłóż masę serową do tortownicy, wygładź i włóż do piekarnika. Piecz sernik przez godzinę na 160ºC (termoobieg). Na 20 minut przed upieczeniem zmniejsz temperaturę do 120ºC.
- Zostaw sernik w piekarniku po upieczeniu przez około 30 minut , uchyl lekko drzwiczki. W ten sposób sernik nie opadnie.
6 komentarzy
Takie serniki sa najlepsze na świecie ! :)
też najbardziej lubię mocno kremowe. takie klasyczne serniki zawsze się sprawdzą
Uwielbiam serniki. Takie klasyczne są najlepsze :)
Wygląda wspaniale – taki kremowy, mmm… Pycha!
piękny sernik; ale mi zrobiłas apetytu
Dziękuję dziewczyny.U mnie jak zwykle ani śladu po serniku…