387
Po wczorajszych walentynkowych słodkościach z przyjemnością przyrządziłam marchewkowe burgery z ziemnymi orzeszkami. Całkiem jarskie burgery, mało tego nawet bezglutenowe, bo nie zawierają maki. Zamiast maki użyłam zmielonych migdałów.
Marchewkowe burgery to również super danie dla miłośników LCHF, które można wzbogacić o tłusty śmietankowy sos. Ja się zadowoliłam marchewkowymi burgerami z sosem czosnkowym na jogurcie.
Przepis na marchewkowe burgery z orzechami
Składniki:
6 burgerów
- 600-700 ml startej marchewki, nie ubijaj
- 2 jajka
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 2 łyżki mleka
- 200 ml orzeszków ziemnych, (użyłam niesolone)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml zmielonych migdałów
- 1 mała czerwona chili
- sol do smaku i ewentualnie pieprz
Wykonanie:
- Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Siemie lniane namocz w mleku na kilka minut aby napęczniały.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest wciąż za rzadkie dodaj zmielonych migdałów.
- Formuj marchewkowe burgery o średnicy 10 cm i smaż na małym ogniu po obu stronach.
7 komentarzy
O rety, już je uwielbiam!
bardzo ciekawy przepis
na pewno wypróbuje, wyglądają genialnie!
Bardzo smacznie to wygląda, czy zamiast zmielonych migdałów mogę jednak użyć mąki? jak tak to jakiej ?:)
Proponuję użyć grahamki
to jest świetne!
Zrobione! Pychotka :) Oprocz maki z migdalowy dodalam maki owsianej. Bomba!