Ta pizza z leśnymi grzybami to czysta poezja! Oprócz pysznego sosu pomidorowego jest na niej szynka, czerwona cebula i mnóstwo sera mozzarella. Jeśli jesteście fanami pizzy, to nie muszę was przekonywać. A jeśli jeszcze nie próbowaliście upiec pizzę samemu to zachęcam! Pizza z leśnymi grzybami jak pieprznik trąbkowaty to smaczne danie na obiad lub kolację Ale czy ja w ogóle musze kogoś zachęcać do pizzy? Chyba nie Na pewno nie moje dzieci, które zawsze namawiają mnie do pieczenia pizzy.
Domowa pizza to wypaśna pizza w porównaniu do tej kupnej. Na ogół piekę 4 pizze. Co prawda pizza najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, ale nikt nie pogardzi pizzą na drugi dzień. Piekę pizzę przynajmniej 2 razy w miesiącu. Przygotowuję również coleslaw do pizzy. Jest najprostsza pod słońcem surówką z białej kapusty, doprawiona oliwą, winnym octem, suszonym majerankiem i czarnym pieprzem.
Popularne pizze w mojej rodzinie
Na blogu znajdziecie wiele przepisów na pizzę. To kolejny dowód na to, że pizza jest bardzo popularną potrawą w naszym domu. Piekłam już pizzę z kukurydzą. Próbuję też przyprawić ją alternatywnie jak w przypadku pizzy z curry. Piekę pizzę na specjalne okazje. Np. na halloween piekę pizzę z dynią i feta.
Moja mięsożerna rodzina nie pogardzi też pizzą bezmięsną. Spróbowałam kiedyś upiec pizzę z cukinią i kurkami. Ta pizza tak nam przypadła do smaku, że piekę ją tak szybko jak tylko pokażą się pierwsze kurki. Jutro idziemy znowu na grzyby, więc może jakieś kurki wpadną mi do koszyka.
Poza tym piekę pizze bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Wtedy zamiast tradycyjnego spodu z mąki pszennej przyrządzam alternatywny lchf spód jak w przepisie na pizzę weggie na cukiniowy spodzie, czy przepisie na fat head pizza, którą piekłam na spodzie z mielonego mięsa.
Pizza pieczona na kamieniu
A tym czasem polecam pizzę z innymi popularnymi grzybami w Szwecji, czyli pieprznikami trąbkowatymi. Pizza ma lekko pikantny smak. Ciasto zrobiłam tym razem inaczej jak również sos pomidorowy. Po prostu nieco inna pizza ale równie smaczna o lekko chrupiącym spodzie. Doskonale wypieczona na kamieniu do pizzy.
Pizza z leśnymi grzybami
4 pizze
Składniki:
Na ciasto
600 g pszennej mąki
100 g mąki durum
35 g świeżych drożdży
ok. 500 ml mleka, lekko podgrzanego
2 łyżeczki soli
Nadzienie do pizzy
400 g szynki
500 g sera mozzarella, startego
300 g pieprzników lub innych grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 czerwona cebula duża
suszone lub świeże oregano do posypania
Sos do pizzy
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów o smaku bazyliowym
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka cebuli w proszku
sól do smaku
Do misy miksera wsypać obie mąki, dodać pokruszone drożdże, sól i wlać podgrzane mleko. Zarobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Jeśli do pieczenia pizzy używacie kamienia, to należy go nagrzać przynajmniej przez godzinę w piekarniku ustawionym na 250ºC.
Do małego rondelka wlać pokrojone pomidory z puszki. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i doprawić solą. Gotować sos przez 5 minut, aż lekko odparuje z nadmiaru wody.
Grzyby oczyścić i usmażyć na maśle. Szynkę pokroić w kostkę, a cebulę na cienkie krążki. Podzielić ciasto na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienkie placki, tak aby zmieściły się na kamieniu do pieczenia. Posmarować placki sosem do pizzy. Następnie posypać pokrojoną szynką, cebulą i smażonymi grzybami. Na koniec posypać serem.
Wyłożyć pizzę na kamień i piec przez około 10 minut. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, oprószyć oregano i pokroić radełkiem na kawałki. Smacznego!