Dzisiaj przygotowałam wystawny obiad, rostbef jagnięcy z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem i smażonymi grzybami. Rostbef z jagnięciny to bardzo dobre mięso bez kości, idealne do smażenia lub grillowania. Jego obróbka termiczna jest bardzo szybka. Tego typu mięsa przyrządzam medium rare, a dla mojego męża lekko różowe. Jakoś nie mogę go przekonać do bardziej krwistego mięsa. Za to ja i nasi synowie wolimy mięso medium rare, czy mięso o temperaturze 55 stopni.
Dzisiaj też jako główną przystawkę do obiadu wybrałam ziemniaki, z których przyrządziłam puree o smaku parmezanowym. Poza tym ugotowałam zielony groszek i usmażyłam grzyby. Tak deszczowego lata jak w tym roku to dawno w Goteborgu nie mieliśmy. Taka pogoda oczywiście sprzyja grzybobraniu.Grzybów jest mnóstwo. Pojawiły się nawet pieprzniki trąbkowate, które są bardzo popularnym grzybem w Szwecji.
Pieprznik trąbkowaty podobnie jak kurka żółta ma lekko pieprzny smak i to właśnie zadecydowało, że podałam te smażone grzyby do rostbefu z jagnięciny. Te grzyby pasuję również do gulaszu Stroganoff. Oczywiście można z nich ugotować i sos grzybowy.
Podczas gotowania dzisiejszego obiadu zdecydowałam jednak, że do rostbefu najlepiej będą pasować smażone grzyby. Miałam rację! Obiad był pyszny!
Rostbef jagnięcy medium rare
4 porcje
Składniki:
4 kawałki rozbefu, około 700 g
2 ząbki czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
Puree ziemniaczane
1 kg ziemniaków
sól do smaku
200 ml mlek podgrzanego
20 g masła
30 g startego parmezanu
Przystawki
300 g smażonych grzybów
200 g gotowanego zielonego groszku
natka pietruszki do posypania
Rostbef oczyścić z błon, jeśli to konieczne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć czosnek z solą i pieprzem i natrzeć mięso. Odstawić na talerzu na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać masło na patelni. Dodać gałązki rozmarynu i smażyć mięso około 3 – 4 minut po każdej stronie w zależności od grubości mięsa. Usmażone mięso owinąć w folię aluminiową na 10 minut.
Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Do odcedzonych ziemniaków dodać masło i gorące mleko. Zmiksować na puszyste puree. Pod koniec miksowania dodać parmezan.
Groszek gotować w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Grzyby oczyścić i usmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem. Podać rostbef z jagnięciny z puree ziemniaczanym i posypać groszkiem, grzybami i natką pietruszki. Smacznego!