469
Kolejny przepis inspirowany kuchnią hinduską. Uwielbiam takie smaki! Dzisiaj na odmianę ugotowałam klopsiki z baraniny w pomidorowym sosie z bananami. Banany tak, ale nie słodkie tylko duże zielone banany, które smakuje… no właśnie, jak ziemniaki. Więc na upartego zamiast bananów można w zupełności dodać ziemniaki.
Klopsiki świetnie smakują podane z szafranowym ryżem i chlebkiem naan. Sałatka ze świeżych warzyw bardzo wskazana.
Przepis na klopsiki z baraniny w pomidorowym sosie z bananami
Składniki:
8-10 porcji
Klopsiki z baraniny
- 1 kg mielonej baraniny
- 2 łyżki mąki cieciorki , lub 1 łyżka ziemniaczanej
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
- sól do smaku
- Olej do smażenia
Sos pomidorowy z zielonymi bananami
- 3 cebule, średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku, duże
- 2 puszki krojonych pomidorów, u mnie 500 g każda
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 4 liście laurowe
- 2 kawałki cynamonu
- 1 ½ łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 3 zielone banany
- garść świeżej kolendry
Wykonanie:
- Upraż nasiona kminu i zgnieć w możdzierzu. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj i formuj małe kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, około 40 gram każda. Zrumień klopsiki na oleju.
- Zielone banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, około 20 minut. Banany są białe po obraniu ze skórki, a po ugotowaniu lekko pomarańczowe.
- Upraż wymienione przyprawy , zgnieć w moździerzu.
- Pokrój w kostkę cebulę i czosnek i podsmaż na oleju wraz ze wszystkimi przyprawami. Dodaj pomidory, cukier i kolendrę, zagotuj. Dodaj teraz klopsiki i odcedzone banany. Gotuj sos przez 20 minut. Jeśli jest za bardzo gęsty, dolej trochę wody.
- Podaj klopsiki z ryżem basmati i chlebkiem naan.
2 komentarze
wpadam na takie danie ;)
Proszę, proszę!