Pikantne curry z jagnięciny robiłam juz kilka razy ale zamiast podawać je tradycyjnie z ryżem, wypróbowałam z chińskimi nudlami. Wynik był zdumiewający. Do tego przepisu wybrałam grubsze, pszenne nudle i ugotowałam je al dente, a właściwie trochę nie dogotowałam. Nudle “doszły”, kiedy wymieszałam je z sosem. Po wchłonięciu tego smakowitego sosu smakowały bosko.
Przepis na ostre curry to długa lista zakupów , ale azjatycka kuchnia jest tak dobra, że warta takiego zachodu . Najczęściej używane przeze mnie składniki to pasta curry, mleko kokosowe, sos rybny, kasztany wodne, tajski jasny sos sojowy i wiele innych , które niedługo pojawią się w różnych przepisach na moim blogu.
Składniki:
5 porcji ceny:
- 400 g mięsa jagnięcego na sos
- 5 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu rybnego
- 6 liści dzikiego czosnku lub garść swieżej bazilii
- 1 czerwona papryka, duża
- 1 puszka wodnych kasztanów
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 dl buljonu z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g )
- 1 łyżka oleju do smażenia, chętnie arachidowy
- 250 g pszennych nudli, (waga sucha)
Wykonanie:
- Pokrój mięso na drobne kawałki i podsmaż na oleju z pastą curry, szalotką pokrojoną w kliny i czosnkiem w plasterkach.
- Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.
- Wlej mleko kokosowe, buljon, dopraw sosem rybnym i gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. To trwa zwykle 40 minut.
- Pokrój paprykę na duże kawałki, odcedź kasztany i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.
- Dodaj dziki czosnek lub bazilię i kolendrę na końcu.
- Ugotuj nudle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem curry.
Brawo. Gratulacje dla autora