Pikantne curry z jagnięciny robiłam juz kilka razy ale zamiast podawać je tradycyjnie z ryżem, wypróbowałam z chińskimi nudlami. Wynik był zdumiewający.
Do tego przepisu wybrałam grubsze, pszenne nudle i ugotowałam je al dente, a właściwie trochę nie dogotowałam. Nudle „doszły”, kiedy wymieszałam je z sosem. Po wchłonięciu tego smakowitego sosu smakowały bosko.
Przepis na ostre curry to długa lista zakupów , ale azjatycka kuchnia jest tak dobra, że warta takiego zachodu . Najczęściej używane przeze mnie składniki to pasta curry, mleko kokosowe, sos rybny, kasztany wodne, tajski jasny sos sojowy i wiele innych , które niedługo pojawią się w różnych przepisach na moim blogu.
Pikantne curry z jagnięciny
5 porcji
Składniki:
400 g mięsa jagnięcego na sos
5 szalotek
3 ząbki czosnku
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
6 liści dzikiego czosnku lub garść swieżej bazilii
1 czerwona papryka, duża
1 puszka wodnych kasztanów
1 garść świeżej kolendry
dl buljonu z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego (400 g )
1 łyżka oleju do smażenia, chętnie arachidowy
250 g pszennych nudli, (waga sucha)
Pokrój mięso na drobne kawałki i podsmaż na oleju z pastą curry, szalotką pokrojoną w kliny i czosnkiem w plasterkach. Dodaj cukier i smaż jeszcze kilka minut.
Wlej mleko kokosowe, buljon, dopraw sosem rybnym i gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. To trwa zwykle 40 minut. Pokrój paprykę na duże kawałki, odcedź kasztany i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.
Dodaj dziki czosnek lub bazilię i kolendrę na końcu. Ugotuj nudle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem curry.
1 Komentarz
Brawo. Gratulacje dla autora