688
Znalazłam wspaniały przepis na pierożki z ciasta francuskiego nadziewane serem gruyere i posiekaną pietruszką i od razu musiałam go wypróbować.
Lubię piec pierogi wszelkiego rodzaju, ale nie zawsze mam czas na zrobienie ciasta. Czasami trzeba sobie ułatwić życie i iść na skróty. Ciasto francuskie jest moją nieodzowną pomocą w kuchni. Zawsze znajdzie się jakieś opakowanie w lodówce.
Z ciasta francuskiego można piec pyszne pierożki o różnych rozmiarach i kształtach, wypełnione dosłownie wszystkim co akurat mamy w spiżarni. Smaczna, mała pokusa, który zmieści się w ustach za jednym podejściem. Idealna na bufetowe meny i bardzo ceniona przez gości.
Składniki:
20 sztuk
- 1arkusz ciasta francuskiego, około 150 gramów
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 15 g masła, roztopionego
- 50 g startego sera, najlepiej gruyere
Wykonanie:
- Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm. Wytnij z ciasta okrągłe placuszki o średnicy 8 cm .
- Roztop masło i wymieszaj z tartym serem, posiekaną natką pietruszki i jajkiem.
- Dopraw farsz solą i pieprzem cayenne.
- Na środek każdego placuszka połóż 1 łyżeczkę masy serowej. Zwilżyj brzegi wodą, złóż na pół i przyciśnij.
- Posmaruj pierożki roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.