Przekąska z ciasta francuskiego i ziemniaków to typowe danie z resztek obiadowych. Tę ciepłą przekąskę zrobiłam pierwszy raz używając tylko ziemniaczanego puree. Do dzisiejszego przepisu dołączyłam jeszcze szwedzkie klopsiki.
Jak się domyślacie ziemniaki i köttbullar to resztki obiadowe z poprzedniego dnia. Za mało, żeby wykarmić całą rodzinę, ale w sam raz na ciepłą przekąskę, która królowała na urodzinowym party mojego syna.
Uwielbiam przyrządzać przekąski z ciasta francuskiego, które zawsze mam pod ręką. Są pyszne, lekkie, takie na jeden kęs. Ciasto francuskie pasuje zarówno na wytrawnie jak i na słodko.
Przekąska z ciasta francuskiego i ziemniaków
26 sztuk
Składniki:
250 g ciasta francuskiego, jedno opakowanie
300 g puree ziemniaczanego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku
40 g sera mozzarella
26 małych klopsików
1 jajko do posmarowania
sól i pieprz do smaku
Wymieszaj ziemniaki z przeciśniętym czosnkiem, szczypiorkiem, startą mozzarellą, solą i pieprzem. Podziel ciasto na paski o grubości 2 cm i długości 12 cm i złącz końcami w pierścień. Wypełnij ciasto ziemniakami, a na środek wciśnij klopsika.
Posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut. Podawaj jako przekąskę na gorąco lub lekko przestudzoną.
6 komentarzy
Lubię takie gospodarne gotowanie
No , nic nie moze sie zmarnowac!
Ciekawy pomysł..i piękne zdjęcia.
Oh dziekuje!
bardzo fajny pomysł :)) i jak ładnie wygląda
Dziekuje Iza i polecam!