Jedno z dań, które bardzo nam smakowało na Krecie to cukiniowe kuleczki kolokithokeftedes. Właściwie to nie są typowe greckie kuleczki cukiniowe, bo te co jedliśmy to były po prostu nabierane łyżką porcje, które pod wpływem gorące tłuszczu rosły jak na drożdżach i przypominały kładzione pączki.
Jak przygotować ciasto na greckie kuleczki cukiniowe?
Ciasto na greckie kuleczki cukiniowe przypomina ciasto naleśnikowe. Nie jest ono jednak lejące jak zwykłe tradycyjne ciasto naleśnikowe i nie zawiera mleka, czy innego płynu. Cukinię, startą na tarce o grubych oczkach należy należy odcisnąć z wody. Ja zazwyczaj umieszczam startą cukinię na sicie, lekko solę i odstawiam na 30 minut. Potem odciskam nadmiar wody rękoma lub za pomocą gazy, czy kuchennej ściereczki.
Następnie dodaję jajka i tyle mąki, aby jedynie połączyć ciasto. Poza tym dodaję zioła. Kreteńskie kolokithokeftedes, które jedliśmy były doprawione koprem. Kopru u mnie pod dostatkiem, więc ja też ciasto doprawiłam tym ziołem.
Z czym jeść kreteńskie kolokithokeftedes?
Greckie kuleczki z cukinią i koperkiem świetnie smakują z inną grecką przystawką tzatziki, czyli jogurtem wymieszanym z ogórkiem. Są różne warianty tej popularnej przystawki. Czasami dodaję pokrojony ogórek z dymką, cebulą i ziołami do doprawionego czosnkiem jogurtu jak w tym przepisie .
Jogurtowy dip na zimno to popularna przystawka w mojej kuchni. Inne dipy jak dip z feta i miętą, czy dip z karczochów też bardzo fajnie pasuje do cukiniowych kuleczek. Serek, czy creme fraiche można stosować zamiennie w tych przepisach.
Kreteńskie kolokithokeftedes
6 – 8 porcji
Składniki:
1200 g cukinii
4 jaja
70 g mąki pszennej
sól do smaku
3 łyżki świeżo posiekanego kopru
300 ml oleju do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce i dokładnie odcisnąć z wody według technik wyżej opisanych. Wymieszać z posiekanym koprem, solą i jajkami. Następnie dodać tyle mąkim aby powstało luźne ciasto, które można nakładać łyżką. Rozgrzać tłuszcz. Nabierać ciasto łyżką, wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Wyjąć usmażone kulki na papierowy ręcznik, a następnie ułożyć na półmisku.
Jeść greckie kulki cukiniowe z tzatziki lub innym jogurtowym dipem. Smacznego!