Pieczona pietruszka jest od dawna w moim domowym menu podobnie jak inne pieczone warzywa. Jeśli nie próbowaliście nigdy pieczonej pietruszki to koniecznie musicie to nadrobić. Dekoruję nią zupy lub przyrządzam jako przekąskę. Pieczona pietruszka, lekko słodka świetnie pasuje z pesto. Jest to proste w przygotowaniu, oryginalne i przepyszne danie. W życiu bym nie uwierzyła, że będę kiedyś jeść pietruszkę z pieca. Może w końcu się przekonam do warzywnej sałatki z pietruszki?
Pieczona pietruszka
Składniki:
½ kg pietruszki
2 łyżki oliwy
sól morska do posypania
Do podania
domowe pesto, tutaj przepis
Nastaw piekarnik na 200ºC. Obierz pietruszkę i przekrój wzdłuż korzenia, dwa lub cztery razy w zależności od wielkości korzenia. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą, dopraw solą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. Podaj z pesto.
6 komentarzy
super jest taka pieczona pietruszka! Rzeczywiście do pesto akurat :)
Tak, fajnie pasuje do słodkiej pietruszki
nie jadłam nigdy takiej pietruszki! nie pomyślałabym że może być smaczna chyba spróbuję
Koniecznie spróbuj
Uwielbiam – takie domowe frytki inaczej :) Ta słodycz, która wydobywa się z pieczonej pietruszki…Pycha ! Nawet marchewka czy batat mi tak nie smakują, jak właśnie pieczony korzeń pietruchy :D
No też się zdziwiłam, że są takie słodkie i delikatne jak zrobiłam pierwszy raz!