Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto. Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek. Pesto pasuje do wszystkiego!
Pesto z jarmużu
Składniki:
150 g świeżego jarmużu
50 g piniowych orzechów
2 ząbki czosnku, duże
2 czubate łyżki utartego parmezanu
100 ml oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
ewentualnie trochę zimnej wody
Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy. Napełnij słoiczki i przykryj pokrywką. Pesto można przechowywać w lodówce do tygodnia.
8 komentarzy
Bardzo lubię, niestety w tym roku jarmuż mi nie urósł więc dopiero w przyszłym roku, ale faktycznie walory smakowe i prozdrowotne posiada!
Spotkałam się niedawno w sklepie z jarmużem i czarną kapustą w wersji doniczkowej tak jak zioła. Młode i małe liście idealne do na kanapki lub do sałatki.
Zawsze robimy pesto ze szpinaku ale teraz koniecznie musimy kupić jarmuż :P
Pesto mo÷na zrobić ze wszystkiego!
Ja generalnie przepadam za wszelkimi rodzajami pesto – jak już się za nie zabieram, to używam go prawie do wszystkiego :)
To tak jak ja!
jarmuż chyba najzdrowsza sałata bardzo polecam! Ma mase aminokwasów, a do miksowania mam kohersena Mycook, warto taki robot kupic bo potem i tak taniej wychodzi samumu robić i kupować jedzenie gotowe
Pewnie!