Dzień dobry! Zbliża się lato, więc coraz częściej sięgam po letnie przepisy. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na domowe masło orzechowe z nasionami. Bardzo lubię domowe masło orzechowe, bo mogę wymieszać różne orzechy i nasiona. Po raz pierwszy zrobiłam takie mieszane masło ze względów czysto praktycznych. W spiżarni zawsze mam mnóstwo orzechów. Ponapoczynane paczuszki orzechów i nasion trzeba kiedyś wykorzystać, zwłaszcza orzechy, które tracą smak. Takie czystki urządzam przed długimi wakacjami. Są to małe porcje orzechów jak cashew, pekanowce czy rodzime orzechy włoskie i laskowe. Orzechy podjadam z chęcią bez obróbki, ale przyznacie, że domowe masło orzechowe to coś ekstra zwłaszcza na kanapki. Lubię mieszać je w koktajlów i dodawać do wypieków.
Domowe masło orzechowe jest za każdym razem inne, bo wszystko zależy w jakiej proporcji użyję poszczególnych gatunków orzechów i nasion. Ten przepis jest uniwersalny, bo nie wymaga jakiś określonych proporcji składników. Wszystko zależy od tego co akurat mam w spiżarce. Jeśli mam ochotę na bardziej słodkie masło orzechowe to oczywiście będzie w nim więcej nerkowców i orzechów pekan. Moim zdaniem są to najsłodsze orzechy. Jeśli mam ochotę na masło orzechowe o ścisłej konsystencji to dodaję więcej orzechów para i laskowych. Mimo wszystko jakie masło orzechowe otrzymam nie zmienia to faktu, że będzie ono zdrowo i smaczne.
Jednakże do zrobienia domowego masła orzechowego potrzebujecie bardzo dobrej jakości malakser. Blender czy ręczny mikser raczej się nie sprawdzają. Próbowałam kiedyś zmiksować masło orzechowe w ten sposób ale było to bardzo uciążliwe. Odkąd kupiłam nowy malakser miksowanie orzechowego masła to po prostu przyjemność.
Domowe masło orzechowe
Składniki:
ok.0,5 l
125 g migdałów
125 g nasion słonecznika
50 g cashew
125 laskowych orzechów
50 g orzechów pekan
szczypta soli
Upraż migdały, orzechy i nasiona słonecznika na patelni lub w piekarniku. Orzechy powinny być gorące i błyszczeć się od tłuszczu. Umieść orzechy w malakserze i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Trwa to około 5 minut. Posól, zamieszaj i przełóż masło do naczynia z pokrywką. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Do czego używacie masło orzechowe? Uwielbiam smarować nim kanapki, dodawać do owsianki i gęstych koktajli. Kanapka posmarowana orzechowym masłem z truskawkami lub borówkami to przepyszne i zdrowe śniadanie.
15 komentarzy
Uwielbiam ☺
Uwielbiam masło orzechowe :) Pyszna propozycja :)
Dziękuję!
Jakiś czas temu kupiło mnie zrobienie masła orzechowego w domu i chyba w sobotę zrobię :)
Polecam!
ale pyszne!
Domowe masło orzechowe smakuje najlepiej ;)
Pewnie!
Masło orzechowe mogłabym jeść łyżkami :). Używam też do ciast i do owsianych ciasteczek :).
Ja też!
Domowe masło orzechowe jest najlepsze! :)
O mniam, masło z tylu rodzajów orzechów musi smakować nieziemsko!
Tak!
Pyszne, pożywne i zdrowe domowe masełko orzechowe! Pycha! <3
Zdecydowanie nasze smaki :D Uwielbiamy wszystko dodawać co mamy pod ręką :D