453
Nie dawno upiekłam ciasteczka z daktylami i sezamem, które niestety szybko się skończyły. Pora więc na następną rundę tym razem ciasteczka z masłem orzechowym, orzechami arachidowymi i nieodzowną czekoladą.
Tym razem zrobiłam podwójną porcję. Jedną schowałam w zamrażalniku w razie braku czasu na wykombinowanie coś słodkiego do kawy w moim zapracowanym tygodniu, a drugą upiekłam od razu. Ni muszę dodawać, że wszelki ślad po nich już zaginął.
Przepis na ciasteczka orzechowo czekoladowe
Składniki:
na 30 ciasteczek
- 130 g masła, miękkiego
- 2 dl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 4 dl mąki
- 1 dl masła orzechowe
- 50 g orzeszków ziemnych (arachidowych)
- 100 g czekolady
Wykonanie:
- Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj miękkie masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia i mąkę.
- Posiekaj z grubsza orzeszki ziemne i czekoladę i dodaj do ciasta.
- Zagnieć lekkie kruche ciasto. Zrób rulon o średnicy 4-5 cm, owin w folie włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub na noc. Ciasto można z powodzeniem zamrozić.
- Dobrze schlodzone ciasto pokrój na talarki o grubości do 1 cm plastry , ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz ciasteczka w piekarniku na 160 ° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
4 komentarze
Podobają mi się te małe słodkości, bardzo :)
Maluszki<3
Takie małe najlepsze:)
dl?niby co to za skrót?
Decylitr 1 dl to 100 ml