Koleja propozycja na szybki obiad to makaron z sosem z tuńczyka. Od dawna przymierzałam się zrobić sos do makaronu na bazie tuńczyka, pomidorów i ziół .
Właśnie niedawno jadłam u znajomych makaron z sosem z tuńczyka, który mi bardzo smakował. Postanowiłam więc sama taki sos ugotować.
Ta potrawa zresztą jak prawie każdy makaron z sosem jest szybka do przyrządzenia, a większość produktów do niej znajdzie się w każdej spiżarni. Obiad czy kolacja wybierzcie sami. Resztki pasują nawet na lunch do pracy.
Makaron to tani obiad. Naprawdę niewiele potrzeba, aby stworzyć tani i wartościowy posiłek. Poza tym makaron można szybko podgrzać, a nawet zamrozić.
Makaron z sosem z tuńczyka
5 porcji
Składniki:
2 puszki tuńczyka z puszki w oleju
2 ząbki czosnku
3 anchois
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka płatków chili
2 puszki pokrojonych pomidorow (400g)
250 g makaronu, waga sucha
2 dl parmezanu, drobno startego
½ łyżeczki suszonego estragonu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wrzuć tuńczyka podzielonego na małe kawałki na patelnie z odrobiną oleju. Posyp płatkami chili i suszone oregano i dodaj rozgniecione sardele (anchois). Smaż wszystko przez 2 minuty, następnie wlej zmiksowane pomidory. Gotuj sos pod pokrywką przez 15 minut.
Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedz . Wyrzuc makaron do głębokiej, szerokiej miski i posyp suszonym estragonem i startym parmezanem. Wlej sos do makaronu i wymieszaj wszystko razem. Niech makaron postoi 2 minuty, aby wciągnął sos. Podawaj makaron posypany dodatkowo parmezanem i listkami świeżego oregano.
3 komentarze
O, muszę sobie go na dniach zrobić. :) Makaron i tuńczyk to jedno z moich ulubionych połączeń. Pysznie wygląda.
jak dla mnie bomba ! mniam
Widzę ,że nie tylko ja miałam ochotę dzisiaj na makaron z tuńczykiem:)