Cynamonowe ciastka krajanka to najprostsze ciastka jakie można upiec. Przyprawiłam je cynamonem, kardamonem, perłowym cukrem i muszę stwierdzić, że po tych zabiegach przypominają w smaku cynamonowe bułki. Cynamon w cieście czy w ciasteczkach uwielbiam. Właściwie cynamon nauczyłam się jeść w Szwecji, bo Szwedzi mają bzika na punkcie cynamonu. Podobnie jest z kardamonem… Te ciastka nazywają się po szwedzku kolasnittar. Robi je się bardzo szybko, a dla urozmaicenia można dodać cynamon i kardamon. Żeby było jeszcze ciekawiej można posypać perłowym cukrem…i tak dalej, i tak dalej…Smaczności!
Cynamonowe ciastka wymagają niewielu składników, dlatego lubię je piec. Co ja piszę! Ja lubię piec wszystkie ciastka! Jeśli mam nagłą ochotę na coś słodkiego to mój wybór pada na ciastka.
Cynamonowe ciastka
Składniki:
na 24 sztuki
200 g pszennej mąki
125 g masła, miękkiego
1 łyżka golden syropu
1 łyżeczka kardamonu
100 g cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
3 łyżki perłowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody + 1 łyżeczka syropu
Nastaw piekarnik na 175ºC. Przesiej mąkę i proszek do miski. Dodaj cukier, cynamon, kardamon i golden syrop, następnie dodaj miękkie masło i zarób gładkie ciasto. Podziel na dwie części i uformuj dwa rulony. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Z tej porcji wyjdą placki o wymiarach 10 cm x 30 cm. Rozpuść syrop w wodzie i posmaruj placki, następnie posyp cukrem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka na złoty kolor przez 12-15 minut. Wyjmij upieczone ciastka i od razu pokrój pod skosem. Używam do tej czynności radełka do pizzy. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są wciąż miękkie, ale po ostudzeniu będą chrupiące, a w środku lekko ciągnące.
10 komentarzy
super ciasteczka w sam raz dla mojej córki która uwielbia wszystko co z cynamonem…
To tak jak moje chłopaki!
O jakże się cieszę, że trafiłam na ten przepis:) Uwielbiam wszystko co cynamonowe:) A jeśli faktycznie smakują podobnie do cynamonowych bułeczek, za ktorymi przepadam, to muszę je wykonać jak najszybciej:)
Tak, bardzo polecam!
wyglądają wspaniale i myślę, że smakowały by wszystkim moim domownikom :) powiedz tylko czy golden syrup można czymś zastąpić i co to za syrop który mieszasz wodą?
Może z agawe lub miodem. Z wodą mieszam również syrop golden, aby cukier lepiej się przykleił. Pozdrawiam!
My też mamy bzika na punkcie cynamonu :D Zjadłybyśmy wszystkie :D
Upiekłam wczoraj te ciasteczka i mimo przeciągnięcia bo nie są tak klejące w środku to smak obłędny :-) dzięki za ten przepis
O super!Ja też bardzo lubię te ciastka!
Tak jak nie lubię spędzać czasu w kuchni, to te ciasteczka chyba zrobię, bo zapowiadają sie mega smakowicie :)