Czy trudno upiec ciastka migdałowe z czekoladą? Wypieki ciastek i ciasteczek należą do najszybszych. Wystarczy masło, mąka, cukier i podstawowe ciasto na kruche ciastka jest gotowe. W dzisiejszym przepisie dałam się ponieść fantazji. Masło rozpuściłam w rondelku i zrumieniłam, przez co nabrało orzechowego aromatu.
Zamiast tradycyjnej mąki użyłam do ciastek mąki migdałowej blanszowanej. To taka mąka zmielona z blanszowanych migdałów, a więc takich, z których usunięto skórkę. Ciastka są słodkie, a cukier w nich zawarty pochodzi z czterech źródeł. Użyłam cukru trzcinowego, golden syropu i czekolady. Każdy rodzaj cukru ma swoją funkcję w tym wypieku. Cukier trzcinowy nadaje kolor ciastkom. Golden syrop sprawia, że ciastka są lekko ciągnące, a czekolada sprawia, że ciastka się nie kruszą. Dodatek brzoskwiniowego dżemu nadaje ciastkom smak i sprawia, że ciastka są miękkie.
Z tego przepisu wychodzi 9 ciastek. Jeśli to niewiele dla Was to wystarczy podwoić składniki. Ja ostatnio ograniczam się do takich wypieków, które są na jedno posiedzenie, jak te ciastka migdałowe z czekoladą.
Ciastka migdałowe z czekoladą
16 ciastek
Składniki:
130 g masła
40 g cukru trzcinowego
50 ml golden syropu lub syropu klonowego
35 g dżemu z brzoskwiniowego
1 małe jajko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
120 g mąki migdałowej, blanszowanej
180 g płatków owsianych
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli do smaku
80 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao
Rozpuścić masło i podgrzewać delikatnie przez kilka minut, a ż masło się zrumieni. Następnie zdjąć masło z kuchni i przestudzić. Nastawić piekarnik na 180ºC. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać roztopione masło do miski. Dodać cukier, wanilię, syrop, jajko i dżem brzoskwiniowy. Wymieszać trzepaczką balonową. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę migdałową i grubo pokrojoną czekoladę. Dodać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
Włożyć ciasto do lodówki na 20 minut. Następnie formować kulki. Nabierać ciasto łyżką do lodów. Układać kulki na blasze w odstępach. Ciastka rozpływają się podczas pieczenia. Piec ciastka w nagrzanym piekarniku przez 7 – 10 minut. Upieczone ciastka ostudzić na blasze. Przechowywać w suchym i ciemnym naczyniu do 4 dni. Smacznego!