Dzisiaj upiekłam bezglutenowe ciasteczka migdałowe z kurkumą. Jestem niepoprawną fanatyczką kurkumy. Używam tą przyprawę prawie codziennie, bo oprócz kolorystycznych walorów jest również bardzo zdrowa. Dzisiaj zaskoczyłam rodzinkę bardzo aromatycznymi ciasteczkami. No oczywiście, że upiekłam ciasteczka z kurkumą, lekko ciągnące, pachnące kardamonem, anyżem i migdałami.
Migdałowe ciasteczka to moja słabość, a te ciastka polecam również osobom na diecie bezglutenowej.
Często używam zmielonych migdałów w moich przepisach i te ze skórką i bez. W tym przepisie zastosowałam zmielone migdały ze skórką. Migdały przed zmieleniem uprażyłam na suchej patelni.
Ciasteczka migdałowe z kurkumą
50 ciasteczek
Składniki:
250 g zmielonych migdałów
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kurkumy
¼ łyżeczki soli
225 g cukru
1 łyżeczka nasion anyżu lub ½ łyżeczki zmielonego anyżu
2 łyżeczki nasion siemienia lnianego
2 łyżeczki maku
¼ łyżeczki nasion kardamonu
4 ziarenko czarnego pieprzu
1 duże jajko
Uprażone migdały zmiksuj za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze z nasionami anyżu, lnianego siemienia, pieprzu i kardamonu. Masa będzie bardzo gęsta i oleista. Wsyp do miski i wymieszaj z resztą suchych składników. Na koniec dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Ze schłodzonego ciasta formuj małe kulki (około 10 gram każda), układaj na blasze wyłożonej pergaminem, po czym każdą kulkę spłaszcz na bardzo cienki placuszek. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym na 180ºC na temoobiegu (bez temoobiegu 15 stopni więcej) przez około 7 minut. Po upieczeniu ciasteczka są jeszcze miękkie. Odczekaj 10 minut, a potem delikatnie oderwij ciasteczka od pergaminu.
9 komentarzy
Pysznie wyglądają:)
Aż mi zapachniało. :) Muszę koniecznie takie zrobić :)
Polecam!
Dziękuję Aga!
Ja za to uwielbiam cury :)
ależ kusisz ciasteczkami
Pyszne muszą być, bardzo lubię wypieki na bazie zmielonych migdałów; ))
Ja też!
Intrygujące :)
Zapiszę sobie ten przepis :)