Ciastka thumbprint z krówką i orzechami

Mówiłam, że ciastka lubię piec! Zapraszam na pyszne świąteczne ciastka thumbprint z krówką i orzechami. Są przepyszne i nie wróżę im długiego żywotu. Moje blaszane pudełko na ciastka świeci pustkami. Domowi giganci wyjadają wszystko co upiekę. Ciastka thumbprint na pewno będą im smakować. Pewnie usłyszę zaraz od drzwi co tak pachnie…Święta!

ciastka thumbprintświąteczne ciastka orzechowe

Przepis na thumbprint jest prosty i nie przysparza problemów. Jeśli lubicie ciastka z nadzieniem to będą Wam na pewno smakować. W tym przepisie użyłam laskowych orzechów ale oczywiście możecie wybrać dowolne orzechy lub migdały.

ciastka czekoladoweciastka_ thumbprint_ przepis

Ciastka thumbprint

Składniki:

na 24 ciastka

220 g pszennej mąki

40 g kakao

szczypta soli

125 g masła, miękkiego

150 g cukru

1 jajko + 1 żółtko

1 białko do obtoczenia

1 łyżka orzechowego likieru

150 g laskowych orzechów do obtoczenia

Nadzienie

150 g krówek

3 łyżki śmietanki

50 g mlecznej czekolady

ciastka_przepis

Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj  po kolei jajko, żółtko, likier i waniliowy ekstrakt cały czas miksując. Dodaj teraz suche składniki i miksuj do połaczenia składników. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki z ciasta około 25 g, mocz w białku i obtaczaj w orzechach. Układaj na blasze w odstępach. Na środku każdego ciastka zrób wgłębienie. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Upieczone ciastka ostudź.  W małym rondelku rozpuść krówki ze śmietanką. Napełnij masą wgłębienia w ciastkach. Odczekaj aż masa krówkowa zastygnie i polej ciastka rozpuszczoną czekoladą.

 

SparaSparaSparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *