Kochani zostało jeszcze trochę czasu na świąteczne wypieki. Polecam błyskawiczne ciastka orzechowe na białkach. Zawsze kiedy miksuję majonez zostają mi białka. Ciastka orzechowe to lekko ciągnące ciasteczka pieczone na białkach. Są bardzo łatwe w pieczeniu. Zaledwie 10 minut w piekarniku i pyszny deser do kawy już gotowy. Bardzo lubię proste świąteczne wypieki. Wiadomo, że w okresie przedświątecznym czas jest na wagę złota. Zawsze mam plan i jakoś udaje mi się go zrealizować, a to dzięki drobnym wypiekom, które mogę zrealizować wcześniej. Orzechowe ciastka były na mojej liście świątecznych wypieków od dawna. nie wiedziałam, że są takie pyszne!
Świąteczne wypieki – ciastka orzechowe
Składniki:
na 20 ciastek
3 białka
200 g zmielonych orzechów laskowych
szczypta soli
180 g cukru
skórka otarta z połowy pomarańczy
50 g mlecznej czekolady
Wymieszaj cukier z orzechami, solą i białkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Nastaw piekarnik na 200ºC. Ważne jest aby piekarnik był nagrzany do wskazanej temperatury przed pieczeniem. Przykryj blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj łyżką małe porcje orzechowej masy w odstępach lekko płaszcząc. Piecz przez 10 – 12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, a po ostudzeniu lekko ciągnące. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj ciastka.
6 komentarzy
ale fajne te ciasteczka
Dobrze rozumiem, że tych białek się nie ubija tylko dodaje takie prosto ze skorupki? Jeśli tak to rzeczywiście ciasteczka ekspresowe. Muszę wypróbować je.
Wyglądają na takie, które by mi smakowały :)
Fajne, podobają mi się. :)
Malgosiu, ciasteczka rewelacyjne! Zrobilam bez czekolady i tez byly super! Dzieki za kolejny fajny przepis! Pozdr
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam!