Świąteczne wypieki w szwedzkim stylu

Korzenne ciastka czyli zaczynamy świąteczne wypieki! Zawsze na pierwszy rzut piekę korzenne ciastka, bo długo utrzymują świeżość. Wydaje mi się, że nawet są jeszcze lepsze jak dłużej poleżą…Jeśli w ogóle poleżą. Świąteczne wypieki układam w metalowych pojemnikach, które też są swojego rodzaju dekoracją. Poza tym pyszne domowe wypieki to świetny prezent. Korzenne ciastka to również  fajne ozdoby na choinkę. Uwielbiam podchodzić do choinki i coś niecoś z niej oberwać.

korzenne ciastka

Korzenne ciastka to typowe szwedzkie ciastka na święta. Szwedzi lubią minimalistyczne wypieki. Ciastka, ciasteczka i słodkie bułeczki są tu bardzo popularne. Mówiąc szczerze zaraziłam się i też piekę po kilka rodzajów ciasteczek na święta. Korzenne ciastka przypominają kształtem ciastka szafranowe i  ciastka karmelowe. Są bardzo łatwe w wypieku i niesamowicie pyszne!

korzenne ciastka szwedzkie

Korzenne ciastka

Składniki:

100 g masła

90 g cukru

25 ml golden syropu

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka zmielonego imbiru

½ łyżeczki zmielonych goździków

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

2 łyżeczki wody

1 jajko

225 g mąki

2 łyżki perłowego cukru

ciastka korzenne przepis

Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po kolei jajko, golden syrop, wodę i zmiksuj. W naczyniu wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i solą. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 2 podłużne placki o grubości 3 mm. Zachowaj odstęp między plackami. Posyp placki perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180ºC i piecz przez 17 minut. Wyjmij ciasto i natychmiast pokrój na podłużne ciastka. Po ostygnięciu ciastka stają się kruche.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.