Korzenne ciastka czyli zaczynamy świąteczne wypieki! Zawsze na pierwszy rzut piekę korzenne ciastka, bo długo utrzymują świeżość. Wydaje mi się, że nawet są jeszcze lepsze jak dłużej poleżą…Jeśli w ogóle poleżą. Świąteczne wypieki układam w metalowych pojemnikach, które też są swojego rodzaju dekoracją. Poza tym pyszne domowe wypieki to świetny prezent. Korzenne ciastka to również fajne ozdoby na choinkę. Uwielbiam podchodzić do choinki i coś niecoś z niej oberwać.
Korzenne ciastka to typowe szwedzkie ciastka na święta. Szwedzi lubią minimalistyczne wypieki. Ciastka, ciasteczka i słodkie bułeczki są tu bardzo popularne. Mówiąc szczerze zaraziłam się i też piekę po kilka rodzajów ciasteczek na święta. Korzenne ciastka przypominają kształtem ciastka szafranowe i ciastka karmelowe. Są bardzo łatwe w wypieku i niesamowicie pyszne!
Korzenne ciastka
Składniki:
100 g masła
90 g cukru
25 ml golden syropu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
½ łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
2 łyżeczki wody
1 jajko
225 g mąki
2 łyżki perłowego cukru
Zmiksuj masło z cukrem. Dodaj po kolei jajko, golden syrop, wodę i zmiksuj. W naczyniu wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą i solą. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj. Podziel ciasto na dwie części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj 2 podłużne placki o grubości 3 mm. Zachowaj odstęp między plackami. Posyp placki perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180ºC i piecz przez 17 minut. Wyjmij ciasto i natychmiast pokrój na podłużne ciastka. Po ostygnięciu ciastka stają się kruche.
6 komentarzy
Można chrupać i chrupać takie ciasteczka <3
z mlekiem najlepsze :)
Lub z kawusią!
świetne ciasteczko
Super przepis. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie.
Uwielbiam korzenne smaki :)