Komu chce się siedzieć w kuchni w taką piękną pogodę? Na pewno nie mnie! Dlatego im bliżej lata tym bardziej wolę gotować i wypiekać na szybko. Moja dzisiejsza propozycja dla Was ciasteczka migdałowe jest właśnie takim przepisem. Migdały…kto ich nie lubi! Ciasteczka migdałowe pachną wspaniale i smakują wyśmienicie. Zamiast tradycyjnego cukru przepis zawiera syrop klonowy i trochę miodu. Pyszne ciasteczka, które znikają z talerza jedno po drugim.
Przepis na ciasteczka migdałowe
Składniki:
9 ciasteczek migdałowych
- 240 g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki waniliowego extraktu
- 1łyżka miodu
- 50 ml syropu klonowego
- 60 g masła rozpuszczonego masła
- 9 sztuk całych migdałów
Wykonanie:
- Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników. Połącz wszystko w jednolitą masę. Włóż do lodówki na 20 minut.
- Łyżką do lodów nabieraj małe porcje ciasta i formuj kulki o średnicy 4 cm. W każdą kulkę wciśnij po jednym całym migdale.
- Piecz ciasteczka migdałowe na 175ºC (termoobieg) przez 10 minut, aż się lekko zrumienią.
- Ostudź ciastka przed podaniem.
Uwielbiam takie szybkie wypieki, a ciasteczka piekę często. Ostatnio zrobiłam ciasteczka z Milky Way, które znikły z pudełka w zawrotnym tempie. Ciastka migdałowe spotkał ten sam los. Następnym razem upiekę je z podwójnej porcji. Dla najmłodszych polecam kolorowe ciasteczka funfetti, a jeśli lubicie płatki kukurydziane to skorzystajcie z przepisu na kruche ciasteczka kukurydziane. Ciasteczka świetnie pasują na piknik. Zawsze znajdzie się dla nich miejsce w piknikowym koszyku.
6 komentarzy
Genialne,ale 9 ciastek to tak w sam raz dla mnie….pozdrawiam.
Laura nie żałuję ci tych ciastek ale jedno tylko jest takie syte…
apetycznie wyglądaja :))
Dziękuję Iza!
migdałowe są takie chrupiące! poza tym dodatkowy migdał pośrodku dodaje im sporo uroku
Dziekuje Kasiu!