Wreszcie piątek i czas pomyśleć o niedzielnym cieście. Moja dzisiejsza propozycja to nie ciasto ale pyszne, kruche ciasteczka kukurydziane z suszoną żurawiną. Ciastka robi się błyskawicznie, bo nie trzeba ich schładzać przed pieczeniem.
Urzekło mnie w tych ciasteczkach to, że po upieczeniu płatki kukurydziane są wciąż chrupiące. Naprawdę pyszne ciastka!
Przepis na kruche ciasteczka kukurydziane
Składniki:
- 125 g masła, temperaturs pokojowa
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka waniliowego cukru
- 200 g mąki
- 80 g kukurydzianych płatków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g żurawiny
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i dodaj jajko.
- Dodaj mąkę, płatki kukurydziane i żurawinę. Ciasto jest bardzo gęste.
- Formuj małe ciastka za pomocą łyżki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz ciasteczka kukurydziane na 175ºC (termoobieg) przez 20 minut . Ciasteczka mają być lekko zrumienione.
Jeśli lubisz piec ciasteczka wypróbuj przepis na maślane ciasteczka lub kruche ciasteczka z daktylami.
2 komentarze
Pyszne ciasteczka, idealne do schrupania, ja dziś robię ciasteczka czekoladowe bez pieczenia (,kuchnia lidla,), będzie co chrupać :)
Oj będzie, będzie. U mnie stoją na ławie przed telewizorem i kuszą… Miłego wieczoru!