486
Dawno nie piekłam ciasteczek, więc w końcu zamiast jakiegoś ciasta z blaszki upiekłam oto te cytrynowe ciasteczka z makiem. Pyszne ciastka, mocno cytrynowe i takie orzeżwiające. Błyskawiczne w przygotowaniu, zresztą jak każde ciastka, dlatego lubię je wypiekać.
Cytrynowe ciasteczka upiekłam jakiś tydzień temu, ale kilka ukryłam przed moimi łakomczuchami, aby sprawdzić jak smakują po tygodniu. Z czystym sumieniem mogą poleżeć w blaszanym pudełku przez tydzień… o lie przeżyją tyle…
Upiec ciastka to naprawdę nic trudnego. Lubicie czekoladowe ciastka polecam ciasteczka z milky way. Polecam również maślane ciasteczka z dżemem malinowym.
Przepis na cytrynowe ciastka z makiem
Składniki:
na 20 cytrynowych ciastek
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- szczypta soli, ja używam prawie zawsze masło solone
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z jednej cytryny
- 275 ml cukru + 2 łyżki do optoczenia
- 1 małe jajko
- 300 ml mąki
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka maku
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj kolejno jajko, skórkę i sok z cytryny, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem i mak.
- Zagnieć lekkie ciasto, owin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. będzie łatwiej formować schłodzone ciasto.
- Podziel ciasto na małe porcje, każda około 20 gram, uformuj kulkę i obtocz w cukrze.
- Układaj ciasteczka na blaszy wyłożonej pergaminem po czym wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) i piecz przez około 10 – 12 minut.
- Nie zdejmuj ciastek z blachy za nim nie wystygną. Wciąż gorące są jeszcze miękkie. Ostygnięte ciasteczka cytrynowe zdejmij podwadzając lekko łopatką.
5 komentarzy
Wyglądają smakowicie.
http://obsessionandmadness.blogspot.com/
O dzięki
musza być pyszne, bo wyglądają obłędnie,a połączenie smaku cytryny i maku jest wspaniałe:)
spróbuję dodac białego maku zamiast czarnego, żeby był wyczuwalny, ale niewidoczny ;)
Czemu nie , też tak można