Marynowane żeberka wieprzowe z piekarnika. Do tego przepisu podchodziłam już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się przygotować żeberka tak jak należy. Dobrze przypieczone, mięciutkie i błyszczące od skarmelizowanej marynaty. Takim żeberkom nikt się nie oprze…
Najlepsze są żeberka z dużą ilością mięsa. Należy je poporcjować tak aby w każdym kawałku mięsa była jedna kostka. Zazwyczaj przeznaczam 6- 8 porcji na osobę. Dobre żeberka to oczywiście smaczna i aromatyczna marynata przygotowana na bazie soku owocowego, soi, jogurtu lub pomidorów. U mnie dzisiaj słodka zalewa z ananasa, zaostrzona chili i czosnkiem. Żeberka marynuję przez całą noc. Są wtedy najlepsze!
Przepis na marynowane żeberka wieprzowe
Składniki:
- 1,6 kg wieprzowych żeberek
- 150 ml japońskiej soi
- 200 ml zalewy z ananasa lub soku
- 1 msk soku z cytryny
- 3 łyżki golden syropu, lub miodu
- 4 czerwone chili, pokrojone w krązki
- 4 ząbki czosnku, duże i przepuszczone przez praskę
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 laski cynamonu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
- Umyte i osuszone żeberka podziel na porcje tak aby każda zawierała jedną kostkę. Włóż je do szczelnego woreczka foliowej.
- Przygotuj marynatę z podanych składników i dodaj do żeberek. Zamknij szczelnie woreczek i marynuj żeberka w lodówce przez noc.
- Marynowane żeberka ułóż na blaszy i piecz w piekarniku na 140ºC (termoobieg) od 1,5 do 2 godzin, w zależności grubości żeberek.
- Odcedź marynatę, zagotuj i polewaj nią żeberka podczas pieczenia.
6 komentarzy
jej ale pyszności zrobiłaś
Dziękuję
Wspaniałe i na pewno bym się im nie oparła ;) Zapisuję…:)
Dziękuję Dorota. Polecam
Wspaniałości. Zeberka to można robić na wiele sposobów. U mnie w rodzinie najlepiej smakują na słodko, np. z miodem albo w sosie brzoskwiniowym. Zeberka się zapieka, potem przekłada pokrojonymi brzoskwiniami z puszki, a następnie zalewa syropem brzoskwiniowym, np. paoli bo jest gęsty. Wszystko potem się dusi, aż do miękkości.
A chętnie wypróbuję z broskwiniami, bo też często robię żeberka i każdy nowy sposób och przyrządzenia jest mile widziany
Pozdrawiam serdecznie