Zapraszam na tani obiad. Pulled pork czyli szarpana wieprzowina często gości na naszym stole. Najczęściej szarpana wieprzowina jest wykorzystana do potężnych kanapek jak domowe bułki nadziewane wieprzowiną. Moi chłopcy bardzo lubią takie jedzenie. Mięso dla nich to podstawa!
Szarpana wieprzowina to u mnie najczęściej karkówka. Nie gra roli czy to będzie karkówką z kością czy bez, choć osobiście wolę z kością. Sos z takiej długo pieczonej karkówki jest przepyszny i mocno skoncentrowany. Część sosu dzielę do pojemnika na lód i zamrażam. Taka bulionowa kostka jest jak znalazł, kiedy potrzebuję przyrządzić sos do mięsa.
Jak smakuje szarpana wieprzowina w polskim wydaniu?
Dzisiaj zamiast samej wieprzowiny polanej sky od pieczenia proponuję wieprzowinę w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy jest niezwykle aromatyczny. Jak dowiecie z przepisu poniżej zawiera wędzoną paprykę. Wrzuciłam również suszoną paprykę ancho i liść laurowy. Sos wytworzony podczas pieczenia jest na tyle aromatyczny, że praktycznie po dodaniu pomidorów i śmietany wcale nie musiałam go doprawiać. Bardzo lubię mięso w sosie pomidorowym. Ten przepis przypomina nieco Stroganoff. Nie ma w nim jednak grzybów, ani musztardy.
Mięso zanurzyłam w sosie tuż przed podaniem, aby nieco się nasączyło. Oczywiście danie posypałam natką pietruszki. Dodatki do mięsa to ulubione puree ziemniaczane i surówka z marchewki, pora i jabłka. Dorzuciłam również kilka blanszowanych brokułów. Tani i smaczny obiad!
Szarpana wieprzowina
6 – 8 porcji
Składniki:
1,3 kg karkówki wieprzowej
2 cebule
1 czosnek solo
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
1 suszona papryka ancho
2 łyżki oliwy
1½ łyżeczk soli
1 łyżeczka sriracha
1 liść laurowy
200 ml śmietanki
400 g krojonych pomidorów z kartonu
Surówka z marchewki i pora
4 marchewki średniej wielkości
1 mały por
2 jabłka winne
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
sól do smaku
Natrzyj karkówkę solą, wędzoną papryką i pokruszonym ancho. Pokrój cebulę i czosnek w piórka. Włóż mięso do żeliwnego garnka i obłóż cebulą i czosnkiem. Polej oliwą, sriracha, przykryj garnek pokrywką i wstaw do piekarnika nastawionego na 140ºC. Piecz karkówkę przez 4,5 – 5 godzin. Mięso powinno się lekko rozrywać za pomocą widelca.
Przygotuj surówkę. Marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój pora w cienkie paski. Wymieszaj surówkę z dodatkiem oliwy, czarnego pieprzu i soli.
Wyjmij mięso i rozerwij na kawałki. Sos zmiksuj i wymieszaj z pomidorami i śmietaną. Zagotuj. Dodaj mięso i oprósz natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, surówką i brokułami.
1 Komentarz
Gdybym miał do końca życia jeść tylko jedną rzecz, to byłaby to szarpana wieprzowina ;)