Piękna jesień w tym roku. Pada od czasu do czasu, ale jest w miarę ciepło i słonecznie. Dobrze, grzybów w lesie mnóstwo. Zapraszam zatem na pieczarkową z halloumi i owsem. Uwielbiam grzybową. Jesienią jest to dla mnie zupa numer jeden. Pieczarkowa jest delikatna w smaku. Ponieważ lubię jak grzybowa ma intensywny smak grzybów, dodałam trochę suszonych prawdziwków.
Interesujące w tej zupie są dodatki. Owies gotowałam całkiem niedawno. W tym przepisie ugotowałam go na sypko do smażonego mięsa. Do zupy dodałam również owies na sypko. Można go od razu wymieszać z zupą w garnku lub dopiero na talerzu. Kolejnym dodatkiem do zupy jest halloumi. Uwielbiam ten ser! Czasami jem go jako przekąskę do niedzielnego filmu.
Halloumi smakuje świetnie, ale musi być dobrze usmażony. Najlepiej pokroić go w cienkie plastry i smażyć wolno na złoty kolor. Jeśli jeszcze nie próbowaliście grzybowej z halloumi to bardzo polecam ten przepis. Jeśli już skusicie się na halloumi, to nie zapomnijcie o owsie.
W tym przepisie możecie użyć leśne pieczarki lub hodowane. Jeśli traficie jeszcze na kurki, to również możecie z nich ugotować grzybową. Ja lubię wszystkie grzyby! Według mnie wszystkie grzyby pasuje na zupę.
Pieczarkowa z halloumi
5 – 6 porcji
Składniki:
450 g pieczarek, leśne grzyby opcjonalnie
10 g suszonych prawdziwków
2 łyżki masła + 1 łyżka
1 cebula
700 ml bulionu z mięsa
300 ml śmietanki
200 g kremowego serka łaciate
70 ml wina marsala
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 g halloumi
100 g ziaren owsa, bez łusek
sól i pieprz do smaku
Owies ugotuj w lekko osolonej wodzie. Suszone grzyby zalej gorącym bulionem. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, pokrojone w plasterki i odcedzone suszone grzyby, pokrojone w kostkę. Smaż przez 2 minuty. Wlej wino i smaż przez minutę. Większość wina odparuje, ale pozostanie smak. Następnie wlej bulion, dodaj serek, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut.
Zmiksuj śmietankę na półpłynnie i wymieszaj z gotującą się zupą i natychmiast zdejmij z kuchni. Podziel halloumi na plasterki i usmaż na maśle. Wlej zupę do miski. Na środku połóż porcję owsa, halloumi i całość posyp pietruszką. Smacznego!