Pogoda jest jaka jest, ale ja i tak jadam zupy niezależnie od pory. Dzisiaj ugotowałam krem brokułowy, oczywiście z kurkami, posypany obficie parmezanem. Pyszny krem brokułowy podprawiony śmietanką, bazylią i pietruszką, nie mówiąc już o pachnących lasem kurkami, które w tej zupie są przysłowiową kropką nad i.
Przepis na krem brokułowy z kurkami i parmezanem
Składniki:
na 2 porcje
- 1 duży brokuł
- ½ l bulionu
- 200 ml ubitej śmietanki
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 g kurek
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- odrobina chili
Wykonanie:
- Potnij brokuła na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zalej bulionem. Dodaj posiekane liście bazylii.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj 2 łyżki do brokułów i zmiksuj zupę na krem. Przelej do garnka, dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietankę i zagotuj.
- Do reszty cebuli dodaj oczyszczone kurki i smaż aż kurki odparują wodę. Dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem.
- Podaj krem brokułowy z kurkami i posypany świeżo utartym parmezanem.
5 komentarzy
Pycha!
Uwielbiam zupy, a Twoja jest taka smakowita.
P.s.
Czy w lipcu mamy jakiś temat w Przepisie miesiąca?
Dziękuję Aniu! W lipcu robimy przerwę w przepisie miesiąca.
No to przerwa!
Pozdrowienia.
Dla mnie połączenie doskonałe!
Dziękuję!