U Was też tak chłodno? Dzisiaj rano wiozłam moje dziecko do szkoły i żałowałam, że nie miałam rękawiczek. Kierownica samochodu była tak zimna, że trzymałam ją dosłownie w dwóch palcach. W ciągu dnia jest wciąż słonecznie i w miarę ciepło, ale rano…
Jesień moi kochani! Czas więc na zupy. Oto nowy przepis, zupa z brukselki i białej kapusty, prosta, smaczna i rozgrzewająca. Pyszna zupa na jesienne dni!
Zupa z brukselki i białej kapusty
Składniki:
na gar zupy
- 500 g białej kapusty,poszatkowane
- 300 g brukselki
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekane
- 2 liście laurowe
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i grubo zmielony czarny pieprz
- 2 ½ l bulionu mięsnego lub warzywnego, u mnie domowy bulion z mięsa
- parmezan, opcjonalnie
Wykonanie:
- Pokrój cebulę i czosnek drobno i zeszklij na patelni na łyżce oliwy. Dodaj poszatkowaną kapustę, brukselkę, marchewkę pokrojoną w talarki,ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe i zalej gorącym bulionem.
- Gotuj zupę przez 20 minut, a następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Podaj zupę z pokruszonym parmezanem, polaną łyżką dobrej oliwy.
4 komentarze
prezentuje się niesamowicie apetycznie!
wręcz wiosennie, choć zupka jesienna.
No jak tu nie lubić jesieni, kiedy nam oferuje takie piękne zielone warzywa!
pieknie wygląda zupka, dobrze że mi przypomniałaś o brukselce bo ją bardzo lubię a dawno nie jadłam ;)
[…] prosta i smaczna zupa (inspirowana przepisem stąd). Z białą kapustą i brukselką, za którą obecnie przepadam, a którą jeszcze kilka lat temu z […]