U Was też tak chłodno? Dzisiaj rano wiozłam moje dziecko do szkoły i żałowałam, że nie miałam rękawiczek. Kierownica samochodu była tak zimna, że trzymałam ją dosłownie w dwóch palcach. W ciągu dnia jest wciąż słonecznie i w miarę ciepło, ale rano…
Jesień moi kochani! Czas więc na zupy. Oto nowy przepis, zupa z brukselki i białej kapusty, prosta, smaczna i rozgrzewająca. Pyszna zupa na jesienne dni!
Zupa z brukselki i białej kapusty
Składniki:
na gar zupy
- 500 g białej kapusty,poszatkowane
- 300 g brukselki
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżego tymianku, drobno posiekane
- 2 liście laurowe
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i grubo zmielony czarny pieprz
- 2 ½ l bulionu mięsnego lub warzywnego, u mnie domowy bulion z mięsa
- parmezan, opcjonalnie
Wykonanie:
- Pokrój cebulę i czosnek drobno i zeszklij na patelni na łyżce oliwy. Dodaj poszatkowaną kapustę, brukselkę, marchewkę pokrojoną w talarki,ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe i zalej gorącym bulionem.
- Gotuj zupę przez 20 minut, a następnie dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Podaj zupę z pokruszonym parmezanem, polaną łyżką dobrej oliwy.
prezentuje się niesamowicie apetycznie!
wręcz wiosennie, choć zupka jesienna.
No jak tu nie lubić jesieni, kiedy nam oferuje takie piękne zielone warzywa!
pieknie wygląda zupka, dobrze że mi przypomniałaś o brukselce bo ją bardzo lubię a dawno nie jadłam ;)