Stęskniliśmy się bardzo za pomarańczami, ale to jeszcze nie sezon na cytrusy, bo skórka gruba, a w środku suchy miąższ i mało soku. Więc co zrobić z takimi byle jakimi pomarańczami? No oczywiście, że ciasto!
Dzisiaj kolejny przepis na babkę ucieraną, ale trochę bardziej ekskluzywną wersję – babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem. Do babki wykorzystałam kawałki pomarańczy jak również sok z satsumas czyli kwaśne mandarynki. Poza tym jak nazwa wskazuje zrobiłam sernikowe nadzienie. Babka wyszła bardzo fajnie, słodka i pomarańczowa w smaku z intensywnym, cytrusowym zapachem.
Lubię takie ucierane babki o cytrusowym smaku. Babka cytrynowa należy do moich popularnych wypieków. Inna babkę, którą również piekę często to babka pomarańczowa z dodatkiem kokosu.
Przepis na dzisiejszą babkę ucieraną jest bardzo prosty. Jakby nie było to babka ucierana jedynie z tą różnicą, że zrobiłam nadzienie z sera.
Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem
Składniki:
Na foremkę z kominkiem o pojemności 1,8 l
Nadzienie serowe
- 250 serka ricotta
- 50 g masła
- 90 g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Ciasto ucierane
- 400 g mąki
- 250 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła miękkiego
- 200 ml soku z pomarańczy lub mandarynek
- 3 pomarańcze odfiletowane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Pomarańczowy lukier
- 200 ml cukru pudru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
Wykonanie:
- Zacznij od masy serowej. Utrzyj masło z cukrem, a w trakcie dodawaj jajko, ricotta i waniliowy ekstrakt. Na końcu wmieszaj łyżką mąkę.
- Ważne aby wszystkie składniki na ciasto ucierane były w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku w trakcie ucierania.
- Dodaj na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszaj łyżką delikatnie. Na końcu dodaj kawałki pomarańczy.
- Wyłóż połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Teraz rozprowadź masę serową. Na wierzch wyłóż resztę masy ucieranej. Wygładź ciasto i wstaw do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomarańczowy lukier ucierając cukier puder z sokiem i skórką. Pomaluj ciasto lukrem, poczekaj z krojeniem, aż lukier zastygnie.
8 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Dziękuję!
Wspaniała i nadzienie bardzo smaczne,pozdrawiam.
O dziękuję. Nadzienie też mi wpadło w smak. Pozdrawiam
Pysznie wygląda :)
lubię babki, ale z taką sie nie spotkałam, wędruje do zeszytu ;)
Nastąpił duży przypływ inspiracji….
wreszcie upiekłam ;)) pyszna jest taka w moim stylu