Witam serdecznie w ten zimny ale w słoneczny dzień. Wolny dzień od pracy jak zwykle zaplanowany po brzegi… Główny punkt dnia to oczywiście przygotowanie obiadu. Dzisiaj zdecydowałam się na kurczaka, a że miałam dynię i pieczarki, które już dosyć długo zalegały w lodówce postanowiłam je wykorzystać na sos do kurczaka. Tak powstał nowy przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z dynią i pieczarkami.
Kurczak, a właściwie piersi z kurczaka oprószyłam bardzo ostrą papryką jak również słodką papryką. Tak przygotowane piersi zrumieniłam na patelni.
Sos z dynią i pieczarkami jest również bajecznie prosty w wykonaniu. U mnie rządził dzisiaj rozmaryn, gałka muszkatałowa i sok z limetki. Deliaktny sos o naturalnie słodkim smaku z lekką cytrusową nutą. Sos wspaniale neutralizuje dosyć ostro przyprawiony kurczak. Całość uwieńczyłam pieczonymi ziemniakami.
Kurczak w sosie z dynią i pieczarkami
Składniki:
5 porcji
- 800 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 650 g dynii piżmowej, waga po oczyszczeniu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 250 ml śmietanki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
- 1łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- 1 łyżka soku z limetki
- sól i pieprz do smaku
Dodatki
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- sól
Wykonanie:
- Podziel piersi na mniejsze porcje, jeśli są podwójne lub bardzo duże. Posól i oprósz obiema paprykami w proszku. Zrumień na rozgrzanym oleju, a następnie zmniejsz trochę temperaturę i smaż jeszcze przez 5- 10 minut w zależności od grubości porcji kurczaka.
- Przygotuj sos. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół. Smaż cebulę i pieczarki na oleju, dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę dynię. Smaż jeszcze przez 3 minuty, po czym dodaj bulion. Zagotuj sos i teraz dodaj śmietankę. Gotuj sos, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym sosem zalej usmażone piersi kurczaka.
- Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Smaż porcjami na oleju. Posól przed podaniem.
3 komentarze
super ma kolorek
Dziękuję Iza!
Przepyszne danie. Polecam niezdecydowanym.