Babka cytrynowa…Wczoraj upiekłam babkę cytrynową z makiem. Pyszna, soczysta, kwaskowata baba, gościom smakowała, choć trochę za kwaśna, a ja przeziębiona nawet nie poczułam smaku! No cóż witamina C dobra na przeziębienie, więc ciasto samo zdrowie…
Lubię cytrusowe wypieki, a cytrynowa babka to już moja druga na codojedzenia.
Babka cytrynowa z makiem
Składniki:
na foremkę z kominkiem o pojemności 1,5 L
150 g masła o temperaturze pokojowej
50 g brązowego cukru
250 g cukru
3 jajka + 1 żółtko
150 ml soku z cytryny + skórka otarta z jednej cytryny
3 łyżki maku
250 g mąki + 1łyżka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do posypania
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj podczas ubijania po jednym jajku oraz żółtko, a na końcu sok z cytryny i utartą skórkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą i makiem i dodaj do masy maślano jajecznej. Wymieszaj delikatnie. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przelej masę do formy i piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Posyp ostudzone ciasto cukrem pudrem.
11 komentarzy
Podoba mi się Twoja babka, musi być pyszna!
Dziękuję Malwinko!
A mi taka mocno cytrynowa bardzo by smakowała.
Wygląda pysznie!
Dziękuję Aniu!
wyglada puszyście!
Tak to bardzo puszyste ciasto!
Jest aromat, jest smak ;]
O jest, jest!
uwielbiam cytrynowe wypieki; fajny dodatek maku
Dziękuję Iza!
[…] Lemon Cake Lemon poppy seeds bundt cake, wonderfully easy. (in Polish with translator)For full “Lemon Cake” recipe click here […]