Macie ochotę na migdałowe ciasto z kardamonem i pomarańczową nutą? Ja tak! To ciasto powstało z resztek. Miałam w domu trochę physalis (wiśnia peruwiańska) suszonych fig i krwawe pomarańcze. Pomyślałam wystarczy na migdałowe ciasto z kardamonem. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest pulchne i aromatyczne. No i ten kardamonem. Bardzo lubię i polecam kardamon do wszelkich wypieków. Często piekę kardamonowe bułeczki na słodko.
Kardamon to jedna z przypraw, którą często dodaję do ciast czy napojów na gorąco. Kardamon to również przyprawa do gotowania. Można kapsułki w całości lub zmielone nasiona. Kardamon w cieście podnosi jego walory smakowe. Świetnie się komponuje z migdałami i wszelkimi owocami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z kardamonem to bardzo polecam właśnie to ciasto. Jest proste w pieczeniu. Można do niego dodać obojętnie jakie owoce i zawsze się uda. Jak wspomiałam wyżej użyłam resztki owoców jakie miałam w domu. To ciasto można upiec jedynie z pomarańczą i niekoniecznie z krwawą pomarańczą. Możecie użyć zwykłej pomarańczy. Cytrusy świetnie pasuję do migdałów i kardamonu. Kardamon i jabłka to również pyszna kombinacja smakowa.
Migdałowe ciasto z kardamonem
10 porcji, forma do pieczenia o średnicy 23 cm
Składniki:
100 g masła, rozpuszczonego
80 g mąki migdałowej z blanszowanych migdałów
120 g pszennej mąki
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu z prawdziwej wanilii
200 g cukru
1 krwawa pomarańcza
1 opakowanie wiśni peruwiańskiej
5 suszonych fig
3 łyżki migdałowych płatków
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Jajka zmiksuj z wanilią i cukrem na puszysto. Dodaj schłodzone masło i zmiksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z mąką migdałową, kardamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wygładź powierzchnię. Powciskaj owoce i posyp ciasto migdałowymi płatkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 4o minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem. Pokrój na kawałki. Smacznego!
4 komentarze
Interesujące ciasto ;)
wspaniałe ciasto
Przepyszne ciasto! Nie znalazłam mąki migdałowej, użyłam mąki pszennej do całości, tak że wiśnie peruwiańskie zastąpiłam drylowanymi ze słoika. Ciasto pachnie genialnie:)
Dziękuję za przepis:)
O cieszę się niezmiernie! Miłego dnia!