Migdałowe ciasto pachnące kardamonem i pomarańczą

Macie ochotę na migdałowe ciasto z kardamonem i pomarańczową nutą? Ja tak! To ciasto powstało z resztek. Miałam w domu trochę physalis (wiśnia peruwiańska) suszonych fig i krwawe pomarańcze. Pomyślałam wystarczy na migdałowe ciasto z kardamonem. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto jest pulchne i aromatyczne. No i ten kardamonem. Bardzo lubię i polecam kardamon do wszelkich wypieków. Często piekę kardamonowe bułeczki na słodko.

migdałowe ciasto z kardamonem codojedzenia

Kardamon to jedna z przypraw, którą często dodaję do ciast czy napojów na gorąco. Kardamon to również przyprawa do gotowania. Można kapsułki w całości lub zmielone nasiona.  Kardamon w cieście podnosi jego walory smakowe. Świetnie się komponuje z migdałami i wszelkimi owocami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z kardamonem to bardzo polecam właśnie to ciasto. Jest proste w pieczeniu. Można do niego dodać obojętnie jakie owoce i zawsze się uda. Jak wspomiałam wyżej użyłam resztki owoców jakie miałam w domu. To ciasto można upiec jedynie z pomarańczą i niekoniecznie z krwawą pomarańczą. Możecie użyć zwykłej pomarańczy. Cytrusy  świetnie pasuję do migdałów i kardamonu. Kardamon i jabłka to również pyszna  kombinacja smakowa.

ciasto_migdaly_kardamon_przepis_codojedzenia

Migdałowe ciasto z kardamonem

10 porcji, forma do pieczenia o średnicy 23 cm

Składniki:

100 g masła, rozpuszczonego

80 g mąki migdałowej z blanszowanych migdałów

120 g pszennej mąki

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu z prawdziwej wanilii

200 g cukru

1 krwawa pomarańcza

1 opakowanie wiśni peruwiańskiej

5 suszonych fig

3 łyżki migdałowych płatków

cukier puder do posypania

ciasto_migdaly_pomarancza_przepis_blog_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 175ºC. Jajka zmiksuj z wanilią i cukrem na puszysto. Dodaj schłodzone masło i zmiksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z mąką migdałową, kardamonem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką do połączenia. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wygładź powierzchnię. Powciskaj owoce i posyp ciasto migdałowymi płatkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 4o minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem. Pokrój na kawałki. Smacznego!

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *