Jesień to pora na dynię. Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto dyniowe z dyniowego puree. To ciasto dyniowe jest nieco nietypowe, bo dodałam do niego żytniej mąki. Dyniowy wypiek mile mnie zaskoczył. Rzadko kiedy dodaję żytnią mąkę do wypieków. Nadaje ona jednak ciastu fajny smak i konsystencję. Przekonałam się, więc pewnie nie będzie to ostatni wypiek z dodatkiem żytniej mąki.
Dzisiejszy wypiek to żadne fiasko! Polecam przepis na ciasto dyniowe wszystkim, którzy lubią dynię i wciąż poszukują idealny przepis na to jesienne ciasto.
Przepis na ciasto dyniowe
Foremka o pojemności 1,2 l
Składniki:
180 g cukru
2 jajka
100 ml kokosowego oleju
200 g puree z dyni
4 łyżki greckiego jogurtu
1 łyżka waniliowego ekstraktu
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g żytniej mąki razowej
110 g pszennej mąki
100 g czekolady, 70% kakao
cukier puder do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. W dużej misce wymieszaj dyniowe puree, kokosowy olej, cukier, jogurt, jajka i waniliowy ekstrakt. W drugiej misce wymieszaj obie mąki z sodą, cynamonem i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką do połączenia wszystkich składników.
Czekoladę grubo pokrój. Możesz wybrać mleczną jeśli taką wolisz. Dodaj czekoladę do masy i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 – 50 minut w zależności od piekarnika.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i ostudź w foremce. Ostudzone ciasto przełóż na talerz, oprósz cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!