Tygodniówka czyli obiad na cały tydzień. Tani obiad to nie lada zadanie przy obecnych cenach, prawda? Ale jeść trzeba i co jak co na jedzeniu raczej nie powinno się oszczędzać. Jak zatem gotować tanio i bez wyrzeczeń? Przede wszystkim gotować na kilka dni i wykorzystywać obiadowe resztki. U mnie jest to zazwyczaj tani obiad na dwa dni. W poniedziałek zazwyczaj serwuję niedzielne resztki.
Tygodniówka
No to zaczynamy…
Wczoraj przyrządziłam mielone, dzisiaj je dokończyliśmy z dodatkiem surówki i ziemniaczanego puree.
Na wtorek zaplanowałam makaron z kremowym sosem. Do sosu można wykorzystać resztki szynki lub jakiegoś mięsa lub po prostu zjeść makaron z sosem. Sos jest bardzo pożywny.
W środku tygodnia planuję zupę. Na czasie jest obecnie zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów. Grzyby zbieram sama, więc grzybowa to naprawdę tani obiad w środę.
Jeśli gotuję zupę na rosole z kurczaka to na drugi dzień smażę naleśniki i robię krokiety z farszem z gotowanego kurczaka. Za krokietami przepada cała rodzina! Czwartek z głowy!
Przy piątku zazwyczaj przygotowuję rybę. Co prawda ryby do tanich nie należą ale świeże śledzie są jednak najtańsze w porównaniu do łososia. Smażone śledzie z surówką z brukselki to obiad zdecydowanie do wypróbowania.
W sobotę przygotowuję obiad na luzie, bo to początek weekendu i mam czas. Na ogół jest to pizza i w takich ilościach, że starczy na cały dzień. Koniecznie z włoską surówką z białej kapusty.
W niedzielę gotuję na dwa dni, więc często gotuję wszelkiego rodzaju gulasze. Proponuję pyszny gulasz z mielonego mięsa i soczewicy. Danie kuchni perskiej, a przy tym tanie i bardzo smaczne! Lubicie takie jedzonko? Podoba Wam się taka tygodniówka?
4 komentarze
Uwielbiam! Teraz tylko lista zakupów i zaczynamy z jednodniowym opóźnieniem :)
No pewnie! Udanego gotowania!
Ile czasu to zajmuje? ; ) Super pomysł na tygodniówki.
Przypomniały mi się Włochy :) Bardzo fajnie te dania wyglądają, zdjęcia też robią niezłe wrażenie.