Ciasto na pizzę jest sekretem dobrej pizzy ale odkąd używam kamienia do pieczenia pizzy moja pizza kebab z papryką jest o wiele lepiej wypieczona. Tak, dzisiaj na obiad upiekłam pizzę z kebabem, kukurydzą i grillowaną papryką. Oczywiście nie tylko jedną.
Pizza na obiad oznacza, że będzie pizza również na kolację. Moja rodzinka uwielbia pizzę, więc jeśli już ją piekę to i starczy na kolację. Oczywiście do pizzy zawsze przyrządzam włoską surówkę z białej kapusty. Pizza kebab z papryką to pizza z mięsem mielonym. Mięso mielone przyprawiam podobnie jak mięso na kebab stąd nazwy pizzy. Sos do pizzy to najprostszy sos pomidorowy, który przyrządzam z przecieru pomidorowego. Mieszam tylko składniki, sosu nie gotuję, czyli totalna łatwizna. Też tak macie? Pieczecie często pizzę?
Pizza kebab
Składniki:
na 4 pizze o średnicy 25 cm
Ciasto na pizzę
800 g pszennej mąki
40 g świeżych drożdży
500 ml mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Nadzienie
500 g mielonego mięsa
1 czosnek solo
1½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki pieprzu
1 mała cebula + 1 duża cebula
słoik grillowanej papryki w occie
mała puszka kukurydzy
400 g mozzarella
natka pietruszki do dekoracji
oregano do posypania
Sos pomidorowy
1 słoik przecieru pomidorowego, ok. 150 ml
50 ml wody
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wlej oliwę, wsyp mąkę i dodaj sól. Zagnieć elastyczne lekko lepiące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC i nagrzej kamień do pieczenia jeśli takiego używasz. W innym przypadku zaplanuj tak aby piekarnik i blaszka, na której będzie pieczona pizza były dobrze nagrzane. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy. Podziel na równe 4 kawałki. Z każdego uformuj 4 placki o średnicy około 25 cm. Podsyp spody mąką aby nie przywarły do kamienia.
Przygotuj kebab. Mięso wymieszaj z czosnkiem i małą cebulą, utartą lub zmiksowaną na puree w malakserze. Dodaj przyprawy, sól i wymieszaj farsz. Wymieszaj składniki na sos. Odcedź kukurydzę z puszki. Utrzyj mozzarellę na tarce lub użyj gotowej utartej. Pokrój cebulę w piórka. Pokrój paprykę na podłużne kawałki.
Posmaruj spód do pizzy sosem. Obłóż grillowaną papryką, kukurydzą i cebulą. Odrywaj kawałki farszu i układaj na pizzy. Całość posyp mozarella. Przełóż pizzę na kamień za pomocą drewnianej palety i piecz przez około 10 – 12 minut. Wyjmij pizzę, posyp oregano i pokrój radełkiem na kawałki. Podaj pizzę z surówką. Smacznego!
12 komentarzy
Idealne połączenie dla tych, co lubią i pizzę i kebaba :)
Dokładnie! Czyli idealna, cała ja :) Te ciasto wygląda świetnie na zdjęciu, ciekawe jak ta pizza smakuje i ile ma kalorii.
haha, pizza i kebab w jednym :D takie połączenie iście na gastrofazę ;)
Musze zrobic! Uwielbiamy zarowno pizze, jak i kebab – a takiego polaczenia – jeszcze nie probowalismy! Pozdrawiam.
Polecam wypróbować!
chyba muszę zrobić też w tym tyg. smaku mi zrobiłaś
Już wiem co będziemy jedli na dzisiejszą kolację. Wielkie dzięki za pomysł :*
Proszę bardzo!
Twoja pizza wygląda wyśmienicie! Ciekawe, czy równie dobrze wyjdzie pieczona w piekarniku :)
Ciekawy pomysł :D
Już dawno miałam kupić kamień do pizzy, dziękuję, że mi o tym przypomniałaś. Ostatnio nie robiłam pizzy, bo obok mojego bloku powstała pizzeria z przepyszną pizzą.
Jak dobra to warto kupić! Ale kamień do pieczenia przyda się nie tylko do pieczenia pizzy ale i chleba.