Wreszcie piąteczek i pora na pizzę

Przepis na pizzę! Jakoś tak się przyjęło u mnie w rodzinie, że w piątki jemy pizzę. Czasami jest to pizza z pobliskiej pizzerii, ale najczęściej jest to domowa pizza mojej produkcji. Mam mój wypróbowany przepis na pizzę ale czasami wprowadzam jakieś nowości, które od razu są wykrywane przez moich milusińskich. To samo ciasto na pizzę można wykorzystać do pizz z różnym nadzieniem. Nigdy nie robię jednej pizzy, minimum trzy, ale każda jest inna, bo u nas w domu każdy lubi coś innego!

pizza

Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy całkiem niedawno, piekę na nim niemalże całe moje pieczywo. Pizza na pieczona na kamieniu jest wspaniała! Oczywiście piątek z pizzą nie może się obejść bez surówki z białej kapusty.

pizza_przepis

Przepis na pizzę

Składniki:

na 3 pizze

Ciasto na spód

500 g mąki

20 g świeżych drożdży

1½ łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

350 – 400 ml ciepłej wody

Nadzienie na pizzę z jajkiem

2 jajka

4 plastry boczku

100 g świeżego szpinaku

1 łyżeczka masła

10 szparagów

12 pomidorów koktajlowych

3 łyżki sosu do pizzy, tutaj przepis

sól morska do smaku

suszone płatki chili i oregano do posypania

przepis na pizze

Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Najlepiej wlej najpierw 350 ml wody i dodaj więcej w razie potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne ale lekko lepkie. Przykryj  naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie nagrzewam kamień w piekarniku nastawionym na 2225ºC.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj okrągły placek. Możesz użyć wałka. Posmaruj placek sosem. Szpinak podsmaż na maśle, tylko do zwiędnięcia i ułóż na spodzie. Następnie rozłóż plastry boczku po bokach i przekrojone na pół pomidorki.

 

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *