544
U nas znowu było urodzinowo. Tym razem nasz najstarszy syn obchodził swoje 21 urodziny. Zamiast słodkości postanowiłam przygotować taco bufet. Byłam trochę nie czasowa więc poszłam na całkowitą łatwiznę: kupna tortilla, taco sos i taco salsa ale świeże warzywa pokroiłam własnoręcznie ( też można kupić gotowe). Taco bufet nie może się obyć bez mięsiwa, więc pyszny sos z mielonego mięsa zagościł na stole.
Solenizant był bardzo zadowolony, zresztą jak i reszta rodzinki. Było pysznie, ostro i urodzinowo.
Przepis urodzinowy taco bufet
Składniki:
na 12 porcji
Taco sos z mielonego mięsa
- 1 kg mielonego mięsa, wieprzowo wołowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przyprawy taco
- 1 sos taco, około 100 g paczka
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
Taco bufet
- 1 mała sałata lodowa
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek
- 3 pomidory
- 100 cheddara lub innego ostrego sera, startego
- 150 ml kremu fraiche
- 1 słoik taco salsa
- 12 tortilla, pszenne
- paczka kukurydzianych taco chipsów
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone, taco przyprawę suchą i sos. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Pokrój warzywa, pomidory i cebulę w kostkę, ogórek i paprykę w podłużne słupki, a sałatę w piórka. Rozdziel warzywa do osobnych naczyń. Podgrzej lekko tortilla w mikro. Ustaw wszystkie dodatki na stole, aby każdy mógł sobie zrobić tortilla według własnego smaku.