Pizza z krewetkami i curry

Sobota, ostatnia w czerwcu, żegnamy ją przepisem na pizza z krewetkami i curry. Lubicie pizzę z krewetkami i curry? Często kupowaliśmy pizzę z tym nadzieniem w pobliskiej pizzerii. Jest naprawdę pyszna! Moja rodzinka bardzo lubi krewetki, a jak krewetki to wiadomo musi być dużo curry lub kajeńskiego pieprzu. Ostatnio piekę pizze na kamieniu ale oczywiście można ją piec na blasze.

pizza krewetkowa

Pizza z krewetkami

Składniki:

na 4 pizze

700 g pszennej mąki

50 g świeżych drożdży

500 – 550 zimnej wody

2 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

600 g krewetek

4 szalotki

400 g mozzarella, utarta

sos pomidorowy, podwójna porcja, tutaj przepis

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

4 łyżeczki suszonego oregano do posypania

2 łyżeczki curry w proszku do posypania

pizza z krewetkami i curry

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Wlej oliwę. Dodaj mąkę i sól. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut. Wyjmij i piecz kolejne pizze. Upieczoną pizzę posyp oregano i curry, następnie pokrój radełkiem na kawałki. Smacznego!

 

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.