Sobota, ostatnia w czerwcu, żegnamy ją przepisem na pizza z krewetkami i curry. Lubicie pizzę z krewetkami i curry? Często kupowaliśmy pizzę z tym nadzieniem w pobliskiej pizzerii. Jest naprawdę pyszna! Moja rodzinka bardzo lubi krewetki, a jak krewetki to wiadomo musi być dużo curry lub kajeńskiego pieprzu. Ostatnio piekę pizze na kamieniu ale oczywiście można ją piec na blasze.
Pizza z krewetkami
Składniki:
na 4 pizze
700 g pszennej mąki
50 g świeżych drożdży
500 – 550 zimnej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
600 g krewetek
4 szalotki
400 g mozzarella, utarta
sos pomidorowy, podwójna porcja, tutaj przepis
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
4 łyżeczki suszonego oregano do posypania
2 łyżeczki curry w proszku do posypania
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Wlej oliwę. Dodaj mąkę i sól. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut. Wyjmij i piecz kolejne pizze. Upieczoną pizzę posyp oregano i curry, następnie pokrój radełkiem na kawałki. Smacznego!
7 komentarzy
Narobilas mi ochoty na taką pizzę ❤🍕🍕🍕
Zawsze coś innego!
Pizzy z takimi dodatkami jeszcze nie jadłyśmy :)
Polecam!
Bardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)
Polecam!
Pyszności! Polecam!