Pizza z romesco na razowym spodzie to pizza, którą wciąż ostatnio jadam. Rzadko kiedy smakuje mi kupna pizza. Mam kilka ulubionych miejsc w Goteborgu, gdzie podają pizzę w miarę w moim guście. Polskie pizzerie generalnie uważam za tragiczne…ale czasami zostaję pozytywnie zaskoczona. Na ogół idąc do nieznanej mi pizzerii obserwuję co ludzie dostają na talerzu…Czy spód do pizzy jest cienki i dobrze wypieczony, czy nadzienie jest smaczne…Zdarzyło się, że po prostu opuściłam lokal…
Praktycznie jest oczywiście upiec pizzę samemu, bo spełnia ona wszelkie oczekiwania, bynajmniej moje. Poza tym za każdym razem można wymyśleć coś nowego choćby pizza z romesco. Na ogół używam biały lub pomidorowy sos do pizzy. Ostatnio zrobiłam nową porcję romesco. Wpadłam na pomysł, że resztę sosu wykorzystam do pizzy. Sos romesco ma delikatny słodki smak, dlatego warto go połączyć z feta lub prosciutto.
Lubię pizze obłożone zieleniną, czasami piekę pizzę bez sera. Zamiast rozpuszczonego sera równie dobrze smakuje feta, kozi ser lub kawałki manchego. Pyszne dodatki to jedno ale spód do pizzy jest równie ważny. Jaką pizzę lubicie z grubym czy cienkim spodem? Ja lubię pizzę na cienkim spodzie.
Pizza z romesco
1 pizza
Składniki:
250 g pszennej mąki
50 g mąki razowej pszennej lub grahamki
200 ml wody
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Nadzienie
5 łyżek sosu romesco, tutaj przepis
30 g sera manchego
killa plastrów prosciutto
10 koktajlowych pomidorów
garść liści bazylii
2 dymki
czarny pieprz do posypania
Zacznij od ciasta na spód pizzy. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, wlej oliwę, dodaj obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Kiedy ciasto już wyrośnie wyłóż na blat i rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Posmaruj spód romesco.
Przekrój pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij pizzę, ułóż szynkę, liście bazylii, manchego, oprósz lekko czarnym pieprzem. Pod wpływem ciepła bazylia zwiędnie, a ser zacznie się błyszczeć co nada pizzy rustykalny wygląd. Smacznego!
4 komentarze
Na taką pizze to bym miała teraz wielką ochotę :) Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :)
Dawno mi tak nie smakowała …
Wersja na bogato, wygląda przepysznie
Dziękuję!