Wpadł mi w oko wpis na temat sosu romesco. Romesco to sos wywodzący się z Hiszpanii, zrobiony na bazie suszonych pomidorów, grillowanej papryki, migdałów i odrobinę czosnku. Przypomina pesto ale nim nie jest bo nie zawiera parmezanu. Sos wzbudził od razu moje smakowe kubki. Zrobiłam romesco, zakochałam się od pierwszej łyżeczki. Sos romesco to gęsty sos, prawie jak pasta na kanapki i też świetnie się do nich nadaje. Poza tym sos pasuje do grillowanego mięsa, w szczególności wołowiny. Zatem kolejny wspaniały dodatek do grilla.
Sos romesco
Składniki:
1 duża czerwona paprika, upieczona lub grillowana
10 dużych suszonych pomidorów, u mnie w oleju
100 g prażonych migdałów
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka balsamicznego octu
Wszystkie składniki zmiksuj. Sos może być grubozmielony. Jeśli użyjesz suszonych pomidorów nie w zalewy, być może będziesz potrzebować więcej oliwy.
4 komentarze
Jak dotąd nie spotkałam się z nim ,ale zapowiada się pysznie.
Moje ulubione produkty wiec sos musi być super dzięki za przepis ;-) niebawem wykorzystam.
Musi być pyszny!
Ten sos jest genialny!!! Każdy się nim zachwycał, bardzo ciekawy dodatek do steków z grilla właśnie w tej wersji „grubozmielonej”