Uwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej papryczki chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas.
Gotowany sos z zielonej chili świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego czerwonego sosu , ma piękny zielony kolor. Jest to bardzo aromatyczny dodatek do obiadu. Ugotowałam go z pieczonego chili, czosnku i cebuli. Pieczone warzywa podkreślają charakter każdej potrawy. Spróbujcie sami podmienić surowe warzywa pieczonymi. Ich smak jest wiele intensywniejszy.
Sos doprawiłam trybulą. Rzadko używam tego tak popularnego w krajach Beneluksu zioła. Kupiłam je przez pomyłkę, myśląc, że to pietruszka. Uschła mi w doniczce, więc pomyślałam, że wykorzystam ją do sosu.
Spotkaliście się kiedyś z trybulę ? A może uprawiacie ją w ogródku? Całkiem niezłe ziółko. Pewnie jeszcze nie raz po nie sięgnę. W zielonym sosie świetnie sprawdziła!
Chili sos
ok, ½ l
Składniki:
3 zielone chili
2 szalotki
1 czosnek solo
1 łyżka oliwy
2 garście świeżego szpinaku
400 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
250 ml śmietanki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki
3 czubate łyżki masła
1 łyżeczka suszonej trybuli lub 1 łyżka świeżej
Jeśli lubisz bardzo ostry sos to proponuję upiec całe owoce chili. Chili, czosnek w całości i obraną cebulę skrop oliwą, posól i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem szpinaku i gorącego bulionu.
Zrumień mąkę na suchej patelni. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluski. Na koniec dodaj śmietankę i trybulę. Dopraw sos solą i zagotuj sos. Smacznego!
1 comment
Fajny, zieloniutki :) Zapowiada się pysznie !