Pomidory uwielbiamy w każdej postaci, a sos pomidorowy, który chce wam dzisiaj zaproponować można wykorzystać jako sos do pizza, sos do makaronu lub dip.
Sos pomidorowy ugotowałam z pomidorów z puszki, ale w sezonie lubię go przyrządzać ze świeżych pomidorów. Sos pomidorowy można przyprawić na wiele sposobów ale do podstawowego sosu zawsze dodaje seler naciowy, cebule, czosnek i ocet balsamiczny. Ten ostatni zastępuję czasami czerwonym winem, jeśli akurat mam otwartą butelkę.
Świeże zioła to obowiązkowe przyprawy. Wierzcie mi, że każdy sos pomidorowy przyprawiony oregano, bazylia czy rozmarynem smakuje inaczej. Czasami zdarzy się, ze przyprawię sos anchois. Jestem ciekawa jak smakuje wasz sos pomidorowy?
Przepis na sos pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 lodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 lyzki oliwy
- szczypta czrnego pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 msk olivolja
Wykonanie:
- Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Pokrój również seler naciowy. Podsmaż na oliwie, nie rumieniąc warzywa.
- Dodaj pomidory, ocet balsamiczny i przyprawy. Gotuj sos 10 minut, po czym zmiksuj.
2 komentarze
oo, lubię :) pasuje mi prawie do wszystkiego :P
też bardzo lubie pomidorowe sosoy