Bezmięsnie również dzisiaj. Ostatnio piekłam bułki ze szpinakiem, więc wpadłam na pomysł upieczenia spodów do pizzy jako pizza chipsy. Takie pizza chipsy to świetny dodatek do różnego rodzaju dipów czy kremowych sałatek. Niewiele potrzeba aby pizza chipsy upiec, a można je doprawić na różne sposoby. Zioła, grillowana paprika, chili czy dymka to moje ulubione składniki, którymi zazwyczaj doprawiam moje pizza chipsy.
Pizza chipsy to fajny dodatek do nabierania dipu, u mnie dzisiaj hummus na ostro. Lubicie hummus? Ja bardzo, przyrządzam hummus często i za każdym razem staram go się jakoś „udobrzyć„. Hummus to idealny dip, który pasuje niemalże do wszystkiego jak również zdrowe smarowidło na chleb. Dzisiaj proponuję wersję na ostro z użyciem pieczonego jalapeno ale jeśli lubicie łagodny hummus to proponuję ten przepis na hummus.
Hummus na ostro zawiera wszystko co lubię. Jest ostry, prawda, ale oczywiście każdy może dopasować przepis do swoich możliwości. Lubię jeść ostre potrawy. To tylko kwestia przyzwyczajenia. No jak myślicie ile jalapeno dodałam, jedno, dwa czy trzy jalapeno?
Pizza chipsy i hummus na ostro
Składniki:
na 4 porcje
Pizza chipsy
400 g pszennej mąki
10 g drożdży
200 ml wody
1 łyżeczka soli
5 suszone pomidory w oleju, pokrojone w cienkie plasterki
1 dymka, pokrojona
świeże zioła, u mnie bazylia, oregano i tymianek, grubo posiekane
3 łyżki oliwy do posmarowania
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę. Zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zarób lekkie elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj resztę składników. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na okrągłe placki o grubości 0,5 cm i podziel na małe trójkąty. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj oliwą. Piecz pizza chlebki w nagrzanym na 250ºC piekarniku przez 10-12 minut.
Hummus na ostro z chili
1 puszka ciecierzycy, 400 g
1 małe awokado
1 – 3 zielone chili, pieczone
3 duże ząbki czosnku, u mnie pieczone i bardzo duże
garść świeżej kolendry
2 łyżki tahini
1 łyżeczka świeżo uprażonego i zgniecionego kminu rzymskiego
sok z jednej limonki
2 – 3 łyżki oliwy
Upieczone jalapeno oczyść z pestek. Skórkę możesz zachować. Posiekaj kolendrę, odcedź ciecierzycę, obierz i pokrój czosnek. Wszystkie składniki włącznie z ciecierzycą, tahini i oliwą zmiksuj w blenderze na jednolitą drobnoziarnistą masę. Jeśli hummus wciąż jest bardzo gęsty dodaj wody lub więcej oliwy. Dopraw hummus sokiem z limonki, solą i pieprzem kajeńskim. Podaj razem z pizza chipsami.
14 komentarzy
pyszneee..:)
Bardzo fajna propozycja na pyszne danie :-) zjadłabym z chęcią :-)
Hummus z takimi chipsami, pyszności, z chęcią bym taki zjadła, muszę zrobić te chpisy bardzo mi się spodobały :):)
Bardzo lubię humus, staram się robić często. Pomysł na chipsy pizzowe świetny :)
Super na przekąskę, bardzo fajny przepis ;-)
Wygląda mega smacznie :)!
Diekuje!
Idealne na piknik!
Pikatntnie! Coś dla mojego narzeczonego na mecz ligi mistrzów :) Idealna przekąska :D
A pewnie!
ciekawe, ale chyba trzeba odwagi by to jeść? :)
Jak ktoś lubi na ostro…
Polecam szczególnie w wydaniu na ostro. Chipsy udały się znakomiecie, do piwa na szybko jak znalazł.
genialny pomysł! na pewno wypróbuję na następnej imprezie :)