Kwietniowe wyzwanie to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią. Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo bo nie mogłam znaleźć mojej foremki do muffinków, no i mój zakwas zapomniałam dokarmić, więc dodałam odrobinę drożdży, aby mieć pewność, że bułki wyrosną. Dodałam również razową mąkę.
Bułki są bardzo smaczne, idealne pieczywo na śniadanie. Szpinak neutralny w smaku, więc u mnie bułeczka podana z owczym twarożkiem i dżemem.
Przepis na bułki ze szpinakiem
Składniki:
16 bułeczek
Wersja na zakwasie i na drożdżach
300 g aktywnego zakwasu żytniego
10 g drożdży
600 g mąki pszennej + 200 g + do podsypania
200 g mąki razowej żytniej
450 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
200 g świeżego szpinaku
2 łyżki mleka
2 łyżki słonecznika do posypania
Do misy wsyp mąkę, dodaj aktywny zakwas. Stopniowo wlewaj letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrób ciasto ręką lub robotem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko lepiące. Pod koniec wyrabiania dodaj sól.
Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich przełóż do misy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.
Do drugiej części dodaj drobno pokrojony szpinak i około 200 g mąki. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniesz elastyczne zielone ciasto. Przykryj i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 3-4 h.
Wyrośnięte białe ciasto połóż na oprószonym mąką blacie. Rozciągnij na prostokąt o grubości 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.
Następnie rozciągnij zielone ciasto na mniejszy prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy. Połóż zielony prostokąt z ciasta na białym i zawiń jak roladę.
Roladę podziel na 16 części. Bułeczki trochę zaokrąglij jeśli pieczesz bezpośrednio na blasze. Ja piekłam na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut.
Zawijane bułki ze szpinakiem znajdziecie na blogach:
23 komentarze
ŚLiczne!
I dodatkowo z ziarnami.
Podoba mi się.
Dziękuję za wiosenne zawijanie !
Dziękuję
super bułeczki,idealne na śniadanko!
O tak śniadanie i do pracy
Super wiosenne! U mnie dopiero jutro, bom gapa! Pozdrawiam
Też o mało nie przegapiłam…
Wyglądają smakowicie:-) Kurcze wszytskie mięciutkie, a moje z twardą skórką…Dzięki za wspólne pieczenie:-)
Do następnego razu
Piękne te Twoje bułeczki! Dziękuję za wspolne szpinakowe chwile!
Dziękuję!
Już wiem do czego zużyję szpinak!
Zawsze kupuję dużą paczkę, wykorzystuję część, a później zapominam o reszcie. Przepis przyda mi się nie jeden raz!
[…] blog Codziennik kuchenny Co do jedzenia Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Ogrody Babilonu Polska zupa Rozważania o kuchni i nie tylko […]
Świetne te Twoje zmiany. Bułki śliczne. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
Piękne bułeczki!! Zjadłąbym na śniadanie :D
Podoba mi się dodatek mąki razowej i ziaren.
Wyglądają ślicznie!
Apetyczne bułeczki.
Piękne bułeczki i ziarna dodają im uroku, dzięki wielkie za wspólne pieczenie, pozdrawiam wiosennie :)
Piękne bułeczki. Moje też z dodatkiem mąki razowej, przez co straciły trochę w kolorach, ale wyszły pyszne. Dziękuję za wspólny czas w Kwietniowej Piekarni i pozdrawiam
Dziękuję Ela!
I super, przpeisy są od tego, aby je modyfikować zależnie od swoich potrzeb. Widzę, że zmiany udane, a bułeczki się pięknie prezentują :)
Dziękuję za wspólną zabawę i pozdrawiam,
Tosia.
O tak Tosiu, masz rację byle zachować wątek. Pozdrawiam!
Świetnie piszesz, naprawdę bardzo podoba mi się Twoj styl oraz język, ktorym się poslugujesz w swoich tekstach, które swoja droga są bardzo dobre i niezmiernie wielce wartosciowe :) Naprawde, zazdroszcze Ci troszkę tego talentu do pisania, ale mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytanie tego bloga, naprawdę warto :)