Witam Kochani! Co powiecie na tydzień bez mięsa. Dla mnie to żaden problem. Dzisiaj polecam Wam pyszną jarską sałatkę. Pieczony czosnek, pięknie pofałdowany jarmuż, ciecierzyca zapieczona z masala tandoori, a na dodatek wspaniały dressing z tahini. Sałatka bardzo syta, zdrowa i bez mięsa.
Pierwszy dzień bez mięsa zaliczony. Co możecie polecić mi na jutro?
Sałatka z jarmużu i ciecierzycy
Składniki:
na 2 porcje
200 g jarmużu obranego z twardych łodyg
1 duża główka czosnku, upieczona
3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka miodu
gorąca woda, do uzyskania płynnej konsystencji
1 puszka ciecierzycy, 400 g
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki tandoori masala (ostra hinduska przyprawa)
Opłucz czosnek i w całości upiecz w piekarniku. Odcedź ciecierzycę. Wyłóż na małą blaszkę, skrop oliwą, posyp tandoori i wymieszaj. Piecz ciecierzycę w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut.
Liście jarmużu zalej wodą, lekko posól i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Obierz czosnek ze skórki i razem z tahini, sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksuj na jednolitą masę. Część dressingu dodaj do jarmużu i wymieszaj. Na półmisku ułóż jarmuż i posyp ciecierzycą. Podaj resztę dressingu w oddzielnym naczyniu.
Jeśli akurat nie macie dostępu do tandoori masala, to proponuję zrobić z tego przepisu . Jarmuż można jeść świeży jak sałatę, choć jest bardziej od niej chrupiący. Resztki jarmużu proponuję wykorzystać na pesto.
14 komentarzy
Woow! Wygląda wspaniale! Już zapisuję do wypróbowania…:)
Polecam Dorotko!
Małgosiu dużo propozycji mi przychodzi do głowy na przykład
– makaron gryczany, sos sojowy, przesmażone pieczarki z cebulką, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju sezamowego, można dodać wędzone tofu dymka do posypania
– bułka pełnoziarnista, kotlet z upieczonego boczniaka, surówka z kapusty młodej
– kuskus z harrisą, oliwki czarne, natka pietruszki, papryka czerwona w kosteczkę
– zupa z pieczarek i cebuli zagęszczona ryżem zmiksowana blenderem na krem
no i Twoje kotleciki z komosy ryżowej i szpinaku – u nas obowiązkowo raz w miesiącu :-)
do makaronu gryczanego dodaję jeszcze nasiona słonecznika i sezamu uprażone – mniam
Oj tak, nasion nigdy nie za dużo!
O jak pysznie!Makaron gryczany zaintrygował mnie. Próbowałam sojowy i z fasoli, ale na gryczany jeszcze nie natrafiłam. Dzięki, wszystkie smaki w guście!
Pysznie się zapowiada, zwłaszscza z tą złocistą cieciorką!
Fajnie smakuje taka podprawiona cieciora!
Witam no tak trzeba powiedzieć, że wygląda to naprawdę wspaniale. Powiem tak z przyjemnością bym wypróbował to danie i tak naprawdę chyba to zrobię. Nie lubię trochę czosnku, ale może z pozostałymi skłądnikami akurat będzie pasował pozdrawiam i dziękuję za ten przepis.
Taki pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż świeży.
Sałatka fantastyczna. Uwielbiam ciecierzycę i jarmuż, ale w takim połączeniu nie próbowałam. Wygląd ciecierzycy z dodatkiem tandoori masala jest powalający, a dodatek do dresingu pasty tahini nadaje sałatce nowego, ciekawego smaku.
A co mogę Ci Małgosiu polecić na jutro? Chyba już wiesz. ;) Właśnie kaszę jaglaną zapiekaną w portobello. Polecam. :)
Pozdrawiam serdecznie – Danusia. :)
Oj tak! Jutro idę szukać portabello….do sklepu..ha,ha…
Ja poleciłam Twoją stronę mojej siostrze- lubimy gotować, na pewno coś pysznego u Ciebie znajdzie:)
Moje smaki,takie sałatki lubię. Żeby pozostać w temacie polecę curry z ciecierzycy i kalafiora, moje ulubione :)