I znowu soczewica na obiad. Tym razem wybrałam soczewicę puy. Bardzo lubię przyrządzać dania z tej soczewicy, bo zachowuje ona swój naturalny kolor i kształt po ugotowaniu, jest lekko pieprzna w smaku i nie wymaga namaczania. Soczewica puy pasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad
Warzywny gulasz z soczewicy puy
Składniki:
2- 3 porcje
100 g soczewicy puy
1 duża marchewka
1 łodyga naciowego selera, duża
3 ziemniaki
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
400 ml bulionu z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek śmietanki
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
sól i pieprz do smaku
100 g świeżego szpinaku
Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła, przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Dodaj śmietankę, szpinak i zagotuj. Szpinak potrzebuje jedynie trochę „zwiednąć”.
1 Komentarz
bardzo lubię takie dania