Cukiniowe klopsiki to warzywna odmiana szwedzkich köttbullar. Cukiniowe klopsiki przyrządzam często i na wiele sposobów. Te powstały z sera ricotta i pestek słonecznika. Najlepiej smakują z pomidorowym sosem, makaronem lub kaszą. Jarskie klopsiki z cukinii to najlepszy sposób na wykorzystanie cukinii w sezonie. Nie wiem jak u Was ale u mnie w tym roku cukinia bardzo obrodziła. Ten fakt jednak mnie nie przeraża, bo bardzo lubię cukinię i przerabiam ją na wiele sposobów. Oprócz cukiniowych klopsików przygotowuję z niej placki, bigos, a nawet używam do wypieków. Poza tym cukinię można grillować i marynować.
Cukiniowe klopsiki
Składniki:
na 50 sztuk
2 cukinie, ok. 500 g
1 cebula
3 ząbki czosnku
150 g sera ricotta
150 g pestek słonecznika
4 łyżki mąki lnianej
2 jajka
70 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki czarnego pieprzu
sól do smaku
ghee do smażenia
Sos pomidorowy
2 puszki pomidorów
3 dymki ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka pomidorowego przecieru
2 łyżki winnego octu
4 łyżki oliwy
200 ml warzywnego bulionu
sól i czarny pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
2 łyżki parmezanu do podania
Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, odciśnij z wody i włóż do dużej miski. Dodaj usmażoną cebulę i czosnek. Zgnieć ricotta widelcem i dodaj do warzyw. Dodaj żółtka. Słonecznik zmiksuj w malakserze na gruboziarnistą masę. Wymieszaj z mąką lnianą, zmielonymi orzechami, przyprawami i solą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec ubij pianę z białek i wymieszaj z farszem. Formuj małe klopsiki i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Ugotuj sosu. Cebulę i czosnek pokrój, następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, przyprawy, bulion i gotuj sos przez 20 minut. Podaj klopsiki z pomidorowym sosem z makaronem lub kaszą.
11 komentarzy
Uwielbiam dania z cukinią :) Aż mi ślinka cieknie na widok tych pyszności :)
Cukinia jest pyszna!
Dla mnie to idealny obiad ale juz nie dla moich facetów , oni są strasznie mięsożerni :) syn rośnie jak na drożdżach po 3 kotlety zjada, juz nie mam siły z tymi obiadami :) ja to lubię zielone, a oni tylko mięcho :)
Moi synowie są tacy sami, ale małżonek od czasu do czasu skusi się na takie jedzonko!
Podoba mi się dodatek orzechów. Fajna propozycja na letni obiad :)
robiłam tez kiedyś cukiniowe; są bardzo smaczne
Tak, cukinię można wykorzystać właśnie na klopsiki!
Wspaniałe klopsiki, zrobię na bank! :)
Polecam!
Zrobiłam i wyszło przepysznie!
Super! Cieszę się, że smakowały!